Atık kağıt sektörü çözüm bekliyor

Kağıt üreticileri hammadde sıkıntısı yaşıyor. Hammaddenin bir bölümünü atık kağıttan karşılayan sektör temsilcileri, hurda kağıdın ithalatla karşılamak zorunda olduğunu belirtti. Atık Kağıt ve Geri Dönüşümcüleri Derneği İstanbul'da basınla buluştu sektörün sıkıntıları konuşuldu.

Atık kağıt. Yani sektörel ifadeyle hurda. Türkiye'de yüzde 7 büyüme hızıyla finansal rakamlara önemli bir etki yapan sektör hem küresel hem de ulusal ekonomik gelişmelerden de etkileniyor.

Sektörde hammaddenin bir bölümü hurda kağıttan karşılansa da önemli bir bölümü de ithal ediliyor. Hurda kağıdı dönüştürerek katma değer yaratan kağıt sanayinin halihazırdaki ithal hammadde ihtiyacı 4 milyon ton. 2021 yılında ihtiyacın 6 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Geri dönüşüm sektörünün önde gelen isimlerinin basınla buluştuğu toplantıda, AGED Başkanı Mustafa Saral, ithalatının sınırlandırılacağı söylentilerine tepki gösterdi. Saral, böyle bir durumda 10 milyar dolar büyüklüğündeki kağıt sanayinde çarkların durma noktasına geleceğini belirtti.

Hurda ithalatında vergilerin kaldırılmasını isteyen atık kağıt ve geri dönüşümcüler ihracatın azalacağı, işten çıkarmaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Sektör temsilcileri, kağıt toplayıcılarına da yasal statü verilmesini istiyor.

ulusal.com.tr