Muz ithalatına 'korona' engeli

Antalya'nın Alanya ilçesinde 70 yılı aşkındır muz üretiliyor. Bir zamanların lüks meyvesi, şimdi büyüyen üretim hacmiyle hem iç hem de dış pazara yetiyor. İhracatta bu günlerde korona engeli ile karşı karşıya kaldılar. Üreticiler, "yerlisi varken ithal muza hiç gerek yok" diyor.

Muz ithalatına 'korona' engeli

50'li yıllardan bu yana muz üretimi yapılan Antalya'nın Alanya ilçesi hızla artan üretim hacmiyle adeta ülkenin muz ambarına dönüştü.

Probiyotik ve potasyum kaynağı olan bu tropik meyve, sağlıklı beslenmenin de önemli bir unsuru. Üretimi bölgede giderek yaygınlaşıyor. Alanya ve Gazipaşa'ya yeni ilçeler ekleniyor.

Muzun kapalı alanda da yetiştirilmesi yılın her ayı için üretim demek. Muz çiftçisi üretiyor üretmesine ancak girdi maliyetleri ile baş etmesi de bir o kadar zor.

Son yıllarda ihracat hacmini arttıran üreticiler bu günlerde Korona engeli ile karşı karşıya.

İki hafta öncesine kadar muz 6-6,5 liradan alıcı buluyordu. Muzların sınırdan dönerek iç pazara yöneleceği söylentisi bile fiyatların düşmesine yetti...

Muz üreticisi, tadı, aroması ve rekoltesiyle fark yaratan ürünüyle ülkeye daha fazla değer katmak istiyor. Bunun için de talepleri var.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe'ye göre, değil vergisi ithal muzun kendisine bile gerek yok.

ulusal.com.tr

# koronavirüs # antalya # alanya