Dünden bugüne neler yaşandı? İşte halkın balyozu

Türk Ordusu'na yönelik en büyük tasfiye operasyonlarından olan Balyoz davası da çöktü. Peki, bavul içinden çıkan belgelerle, yüzlerce komutana tahliye kapılarını açan süreçte neler yaşandı... İzliyoruz.

Dünden bugüne neler yaşandı? İşte halkın balyozu

Türk Silahlı Kuvvetleri'ni tasfiye davası olan Balyoz tertibi Anayasa Mahkemesi kararıyla bozuldu. Yüksek Mahkeme kararıyla dava hukuken çöktü, 236 komutana tahliye yolu açıldı.

OPERASYON TARAF İLE BAŞLADI

TSK'ya Balyoz Taraf'ın operasyonel manşetiyle indirildi. "Fatih Camii Bombalanacaktı, Kendi Jetimizi Düşürecektik" manşeti işaret fişeği oldu.

Mehmet Baransu'nun bavuluyla adliyeye gelmesinin ardından operasyonlar silsilesi başladı, çoğu muvazzaf 365 komutan peşi sıra tutuklandı. Davalara adı karıştırılan general ve amiraller Yüksek Askeri Şura kararlarıyla topluca tasfiye edildi.

SAHTECİLİKLER YOK SAYILDI

Yargılama boyunca dijital verilerdeki sahtecilikler görmezden gelindi, sahtecilikleri ortaya koyan bilirkişi raporları yok sayıldı ve 325 komutana toplam 5 bin 275 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Tertip Yargıtay'da da devam etti ve 237 komutan hakkındaki cezalar onandı.

TERTİBİ MİLLET BOZDU

Tertipçiler halkı hesaba katmamıştı. Kumpasların seyrini değiştiren Türk Milleti oldu, halk komutanlarına sahip çıktı. 9 Eylül 2011'de Silivri Cezaevi önünde kurulan nöbet çadırları direnişin kalesi oldu. 1014 gün boyunca tüm ihtiyaçları halk tarafından sağlanan çadırlarda millet komutanları yalnız bırakmadı.

29 Ekim 2012'de barikatlar yıkıldı, Mustafa Kemal'in askerleri sel oldu Anıtkabir'e aktı. Yükselen halk hareketinin dönüm noktalarından biri yaşandı, yıkılan sadece barikat değil ve korku duvarları oldu.

HALK SİLİVRİ'YE DAYANDI

13 Aralık'a gelindiğinde adres Silivri Cezaevi'ydi. Yüz bini aşkın kişi dünya tarihinde eşi olmayan bir buluşmaya imza attı, şehrin kilometrelerce dışında, cezaevi önünde miting yapıldı. Halkla yurtseverler arasına kurulan barikatlar yerle bir oldu, tarihi kucaklaşma yaşandı.

VARDİYA DEĞİŞİMİ

Aileler de Vardiya Bizde dedi, komutanlardan devraldıkları bayrağı gururla taşıdı. Vardiya Bizde Platformu Türkiye'nin ve dünyanın bir çok şehrinde 90 hafta boyunca Sessiz Çığlık'ka ses verdi.

TERTİBİ HALK BOZDU

İş Anayasa Mahkemesi'ne düğümlenince eylem sırası avukatlardaydı. Şule Nazlıoğlu Erol'un önclüğünde başlayan başlattığı Adalet Nöbeti halkın katılımıyla büyüdü. 45 gün boyunca eski genelkurmay başkanından dava avukatlarına binlerce yurtsever, Adalet için nöbet tuttu.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

# Balyoz # dava