Meyve üreticisinin sorunu: Akdeniz Meyve Sineği

Akdenizli ve Egeli meyve üreticilerinin yaz aylarında karşılaştıkları en büyük sorun, Akdeniz Meyve Sineği. İhracatın da önünde engel olan Akdeniz Meyve Sineği ile en iyi mücadele ise devlet eliyle yapılabilir. Ulusal Kanal’a konuşan Ziraat Mühendisi Hüseyin Doğru, devlet eliyle laboratuvarlarda üretilen kısır sineklerin salımı yönteminin önemine dikkat çekti. Doğru,”Devletten çalışmaların hızlandırılmasını bekliyoruz.” dedi.

Meyve üreticisinin sorunu: Akdeniz Meyve Sineği

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Çukurova bölgesi Türkiye'de yetiştirilen narenciyenin yüzde 40'ını üretiyor. Ancak ihracatta karşılaşılan AkdenizMeyve Sineği sorunu henüz çözülebilmiş değil.

Ülkede en sıcak bölgelerden olan Çukurova Bölgesinde yüksek ısı, beraberinde Akdeniz Meyve sineği popülasyonun artması sorununu da getiriyor.

Ulusal Kanal’a konuşan Ziraat mühendisi Hüseyin Doğru, Akdeniz Meyve Sineğinin ılıman iklimli bölgelerde karşılaşılan bir zararlı olduğunu belirtti:

- İhracatta bunun kalıntı limiti sıfır. Hiç AMS li meyve olmaması lazım.

- Mayıs ayının ortalarından itibaren larva çıkışları başlıyor. Ergin bireyleri görüyoruz. Ortalama sıcaklık 17 derecenin altına düşene kadar, sinekler zarar vermeye devam ediyorlar. Ege bölgesi'nde 4 5 döl verirken bu bölgede 7 8 döl veriyor. Bu şekilde ekonomik bir zarar yapıyor.

- 7-8 günde bir 10 günde bir her ağaçtan yaklaşık 1 m kare kadar yeri, ilaç artı cezbedici yemle beraber karıştırıyoruz. Ağacın sadece belli bir bölgesine atıp, sineği oraya çekip, öldürüyoruz.Diğer bir mücadele yine bu bahçelere dişi bireyleri çeken cezbedici olan tuzaklar asıyoruz. O tuzağa giren sinek tamamen içeride hapsoluyor. Zaten tuzak içerisinde ilaç da var. Ölüyor ve imha ediliyor.

Bölgede Akdeniz Meyve Sineği ile düzenli bir şekilde mücadele ettiklerini söyleyen Doğru, mücadelede sürekliliğin önemine vurgu yaptı:

- İki yıl evvel bir pandemi yaşadık Adana da çok erken ve büyük popülasyonlara ulaşmıştı. O sezonda valiliğimiz ve tarım il müdürlüğümuz öncülüğünde hep beraber mücadele yapıldı. Çok başarılı sonuçlar aldık iki yıldır popülasyonu ciddi düşürdük. Çok büyük sıkıntılar yok ama bu tabi mücadelenin asla bırakılmaması gerekiyor.

Akdeniz Meyve Sineğinin ihracatta da büyük sorun yaratıyor. Hüseyin Doğru,en iyi mücadelenin kısır erkek sinek salımı ile olacağını belirtti:

- Bizim devletten beklentimiz ise steril ırk dediğimiz; tüm bölgeye, turunçgil üretilen bölgelere, kısırlaştırılmış erkek bireylerin salınıp, popülasyonun bir iki sezon içerisinde çok aşağılara düşürülmesi yöntemi var. Onlarla çiftleşen dişiler yumurtlayamıyorlar. Devletten de beklediğimiz bu çalışıldığını biliyoruz. Hızlandırılmasını ve bir an evvel hayata geçirilmesini istiyoruz. En önemli konu bu şuanda ovada.

Uzmanlar Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelenin en iyi devlet eliyle olacağını söylüyorlar.

Doğru, Meyve zararlısı ile mücadelede kesin çözüm bulunana kadar, devlet desteklerinin artırılması gerektiğinin altını çizdi:

- özellikle turunçgiller de kullanılan tuzaklarla ilgili olsun gerekirse biyolojik mücadele ürünleri ile ilgili olsun devletimiz belli bir destek veriyor. Yalnız bu destek 4 5 yıldır hiç artmadı.Yani devlet çiftçiye bu anlamda destek verirse hem ürünler,daha kaliteli olacak diyorsunuz hem de ürettikleri ürünlerden elde ettikleri kar artacak diyorsunuz. Dekar başına belli bir desteği var zaten devletin.. Bu enflasyon şartlarında, tuzak 20 lirayken 35 40 lira oldu. Biz hala dekara 50 lira gibi bir destek alıyoruz.

# ulusal kanal # ege # üretici # Ulusal # akdeniz # meyve # Tarım # ziraat # tuzak # labaratuvar