Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya devam edecek''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya-Katar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya devam edecek''

Çavuşoğlu, Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya-Katar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Toplantıda, Suriye'deki durumun görüşüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, DEAŞ ve PKK/YPG gibi terör örgütleriyle mücadelenin de ele alındığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

- PKK/YPG, Suriye'nin kuzeyindeki sivilleri hedef almaya, savaş suçları işlemeye devam ediyor. Son 2 ayda 25'ten fazla masum Suriyeli terör saldırılarında hayatını kaybetti.

- Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmaya, sivilleri korumaya ve terör örgütleriyle savaşmaya devam edecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de ihtilafın 10 yıldır devam ettiğini belirtti.

- Bunun çok olumsuz yansımalarını hep beraber yaşadık, gördük. Bu ihtilafın temel nedeni, Suriye halkının meşru isteklerinin göz ardı edilmesidir.

- Tek yolun, BMGK 2254 sayılı kararı temelinde siyasi süreç olduğunun farkındayız. Bugün bir kere daha vurguladık. BM parametreleri temelinde siyasi çözümü hedefleyen tüm uluslararası girişimleri destekliyoruz.

Çavuşoğlu, bu amaçla iki Astana garantörü olarak Türkiye ve Rusya'nın uzun zamandır İran'la birlikte çalıştığını vurgulayarak, Katar’la da Suriye ihtilafının siyasi çözümü ve insani krizin hafifletilmesi konularında iş birliklerinin devam ettiğini söyledi.

''İNSANİ YARDIM KONUSUNDA DAHA YETKİN OLMAMIZ GEREKİYOR''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugünkü görüşmelerde, Anayasa Komitesinin çalışmalarını gözden geçirdiklerini aktardı.

- Maalesef son toplantılar yapıcı olmadı. Önümüzdeki süreçte, toplantıların verimli geçmesi için özellikle Suriye devletinin daha yapıcı bir tutum sergilemesi gerekiyor. Bu konuda Suriye devleti üzerinde telkinlerde bulunan Rusya'ya da teşekkür ediyorum.

Çavuşoğlu, Suriye’deki insani durumu da ele aldıklarını belirterek, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını karşısında Suriye'deki insani durumun daha da kötüleştiğini, çabaların önünde ilave engellerin ortaya çıktığını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

- 6,5 milyondan fazla insan Suriye dışında yaşıyor. Bunların 3,6 milyonu Türkiye'de yaşıyor. BM verilerine göre, 13,4 milyon Suriyeli yardıma muhtaç. Aynı şekilde yaklaşık 6 milyon Suriyelinin barınak ihtiyacı var.

- Bugün 2,4 milyon Suriyeli çocuk halen okula gidemiyor. Bu tablo karşısında bizlerin özellikle insani yardım konusunda daha yetkin olmamız gerekiyor.

Toplantının sonunda 3'lü formattaki toplantıları düzenli şekilde devam ettirme kararı aldıklarını bildiren Çavuşoğlu, bir sonraki Dışişleri Bakanları Toplantısı'nı Türkiye’de gerçekleştirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, söz konusu toplantılara daha sonra Rusya'nın ev sahipliği yapacağını dile getirerek, "Bakanlar toplantısı belli periyotlarda olacak. Arkadaşlarımız ise düzenli şekilde bu formatta çalışmaya devam edecek. Amacımız, Suriye'de kalıcı bir barışın, huzurun ve istikrarın tesis edilmesidir." ifadesini kullandı.

''NATO MÜTTEFİKLERİMİZ BAHANELERLE TÜRKİYE'YE BİR HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİ VEREMEDİLER''

Basın toplantısının ardından üç bakan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, bu bölümde, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 savunma sistemine yönelik konuştu.

- Türkiye hava savunma sistemine ihtiyaç duyduğu zaman öncelikle NATO müttefiklerinden bu sistemi almak için çaba sarf etti. Maalesef NATO müttefiklerimiz, değişik bahanelerle, Türkiye'ye bir hava savunma sistemini veremedi.

Türkiye'nin Suriye sınırına yerleştirilen Patriot bataryalarının da farklı NATO ülkelerince geri çekildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu gelişmenin Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu zamanda gerçekleştiğini belirtti.

Çavuşoğlu, bu dönemde Rusya'nın S-400 konusunda yaptığı teklif neticesinde bir mutabakat sağlandığını da kaydedetti.

- Türkiye, önümüzdeki süreçte daha fazla hava savunma sistemine ihtiyaç duyuyor ve duyacak. Dolayısıyla biz bu durumda mutlaka farklı kaynaklardan savunma sistemi almak zorundayız.

- NATO müttefikleri, geçmişte sadece hava savunma sistemlerini değil bugün savunma sanayimizde ihtiyaç duyduğu çok basit unsurların Türkiye'ye satılmasına bile engel çıkartıyorlardı. Basit silahların bile alınmasında ciddi engeller çıkarıldı. Bu engellerin çoğu, bugün bizim önümüzde duruyor.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin böyle durumlarda ihtiyacını farklı kaynaklardan gidermesinin eleştirilmemesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

- Biz bugün savunma sanayi ihtiyacımızın yüzde 70'ini ülkemizde üretiyoruz. Hem de kaliteli bir şekilde üretiyoruz ve ihraç ediyoruz. Ama hala ülkemizde üretemediğimiz ürünleri de öyle veya böyle bir yerden temin etmemiz gerekiyor.

- Türkiye, bağımsız bir ülke olarak, bu hakkını önümüzdeki süreçte de kullanacaktır.

SURİYE'DEKİ İSTİKRAR İÇİN ''SİYASİ ÇÖZÜM'' VURGUSU

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin yeniden Arap Ligi'ne geri dönmesi konusunda bazı üye ülkelerin tavır değişikliği göstermesiyle ilgili soruya şöyle yanıt verdi:

- Gerek Arap ülkeleri gerek uluslararası toplum, şu anda rejimle angajman yerine doğrudan Suriye halkına yönelik politikalar izlerse, sahadaki insani durumun iyileşmesi konusunda bir şeyler yapabiliriz.

Çavuşoğlu, Suriye'de siyasi çözümün kalıcı bir huzur ve istikrar için gerekli olduğunun altını çizdi.

- Şu anda Suriye devletiyle yapılan angajman, maalesef Suriye devletini olumsuz politikaları ve saldırganlığı konusunda teşvik ediyor.

- Suriye devletinin, Anayasa Komisyonunda da yapıcı olmamasının sebebi budur. Halen bana göre, askeri çözüme inanıyor.

- Uluslararası meşruiyet kazandıkça da bundan daha da uzaklaşacak ama bu Suriye'ye huzur, barış ve siyasi çözüm getirmeyecek. Bizim derdimiz, kalıcı bir siyasi çözümdür.

# türkiye # iran # pkk # koronavirüs # suriye # YPG # terör # Mevlüt Çavuşoğlu # bm # nato # dolar # Birleşmiş milletler # toplantı # Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu # bmgk # Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi # pkk ypg # NATO S 400 # toprak bütünlüğü # türkiye suriye # bakan Çavuşoğlu # terör örgütleri # Doha # Sivil # Astana garantörleri # Türkiye NATO # NATO müttefikleri # Suriye halkı # Türkiye S 400 # dışişleri bakanları toplantısı # Mevlüt Çavuşoğlu açıklama # insani yardım # S 400 konusu # Suriyenin toprak bütünlüğü # Türkiye Rusya Katar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı # TürkiyeRusyaKatar Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı # siyasi çözüm