Referandum öncesi ‘emeklilik’ yalanları

"Erken emeklilik yolda", "Emeklilikte yaş engeli kalkıyor" ve "Erken emeklilikte yaşa takılanlara referandum müjdesi!" başlıklarıyla servis edilen haberlerde iddia edildiğine göre, hükümet sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurup yaşa takılan emekli adayları için yeni bir çalışma başlattı. Herhangi bir kaynağa dayandırılmayan haberlere göre emekli adayları yaşı beklemeden yılda yüzde 5 düşük maaşla emekli olma hakkına kavuşacak. Ancak Google’da arama yaptığımızda aynı haberlerin geçen yıl da yine aynı basın organları tarafından yapılmış olması gözlerden kaçmadı.

Referandum öncesi ‘emeklilik’ yalanları

HÜKÜMETE yakın yazılı, görsel ve dijital basın organları, sayıları 7 milyon 200 bin kişiye ulaşan emeklilikte yaşa takılan (EYT) seçmeni etkilemek için yalan haberler yapmaya başladı.

Aydınlık'tan Tarık Tekgözli'nin haberine göre, "Erken emeklilik yolda", "Emeklilikte yaş engeli kalkıyor" ve "Erken emeklilikte yaşa takılanlara referandum müjdesi!" başlıklarıyla servis edilen haberlerde iddia edildiğine göre, hükümet sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurup yaşa takılan emekli adayları için yeni bir çalışma başlattı. Herhangi bir kaynağa dayandırılmayan haberlere göre emekli adayları yaşı beklemeden yılda yüzde 5 düşük maaşla emekli olma hakkına kavuşacak. Ancak Google’da arama yaptığımızda aynı haberlerin geçen yıl da yine aynı basın organları tarafından yapılmış olması gözlerden kaçmadı.

Bu haberlerin “denetimsiz başkanlık” sistemi modelini içeren anayasa değişikliği için Nisan ayında yapılması beklenen halk oylaması (referandum) öncesinde servis edilmesi “yalanla evet avcılığı” yorumuna neden oldu.

ÇALIŞMA BAKANI: YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ

Akşam, atv, a haber ve Yeni Asır gibi basın organlarında çıkan bu haberleri, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bizzat kendisi yalanladı. 7 Ocak tarihinde Konya’da bulunan Bakan Müezzinoğlu burada yaptığı açıklamada emeklilikte yaşa takılanların beklemeye devam edeceklerini bildirerek şunları söylemişti:

“Mesela yaşa takılanlara biz ‘Yaşa takılmayacaksınız merak etmeyin’ dersek, yaş yine 50’lilerin altına iner. Ama biz yaşa takılan kardeşlerimize diyoruz ki ‘Beklemen gereken 53’se 53’ü, 54’se 54’ü bekleyeceksin’ ve o gün geldiğinde de emekliliğini alacaksın.”

EYT'LİLER TEPKİLİ: PALAVRA

Öte yandan yalan haberlere tepki gecikmedi. EYT’liler sosyal medya platformu Facebook üzerinden kurdukları “Emeklilikte yaşa takılanlar” grubunda hem hükümete hem de yalan haber yapan basın organlarına tepki gösterdi.

EYT'liler şunları söyledi:

Erdogan D.: Seçim yatırımları bunlar. 14 senedir sorun giderilmemiş, yaş geldi artık.

Kubilay İ.: Referandum yaklaşınca mı gündeme getirmek akıllarına geldi? (...) Meclis orada, çıkarın yasayı. Neyi bekliyorsunuz? Referandumu mu? Samimiyetsiz ve yalancı oldukları burdan da belli değil mi?

Engin A.: Arkadaş hâlâ bu kanalları izliyorsunuz. Buna inanan her şeyi hak ediyor bu kadar net.

Serdal K.: Palavra palavra palavra... Seçim öncesi yersen hesabı.

Selçuk S.: Yalan kardeşim. Bu haberler bir sene önceki haberler.

Şenel K.: Bu laflara karnımız çok doydu. 14 senedir aynı senaryo. “Seçim var” derler, “Seçimden evet çıkarsa erken emeklilik yaparız” derler. Ben olsa da olmasa da hayır diyeceğim. Tam 8 senemi yediler.

ulusalkanal.com.tr

# Emeklilikte yaşa takılanlar # çalışma bakanı # mehmet müezzinoğlu # yalan # emeklilik # referandum 2017