''Karakaş Listesi''ne Urumçi'den tepki

Uygurlar üzerinden yürütülen Çin karşıtı kampanya Batı desteğiyle sürüyor. Çin'de Sincan politikaları üzerine çalıştığı ileri sürülen ve Çin'e karşı karalama kampanyası yürüten Dr. Adrian Zenz, "Karakaş Listesi" hazırladı. Liste, Urumçi'den yalanlandı. Zenz'in listesindeki isimler, listeyi reddetti. Çin'den gelen açıklamalarda, listenin bölgede istikrarsızlık sağlamak amacıyla yazıldığı vurgulandı.

''Karakaş Listesi''ne Urumçi'den tepki

Çin'in Sincan Özerk bölgesi üzerinde Batı destekli yoğun bir propaganda faaliyeti yürütülüyor. Son iddia "Karakaş Listesi" ... Çin yönetimi iddialara karşı adı geçen listede olduğu ileri sürülen kişileri basına tanıttı.

Sincan "uzmanı" olduğu öne sürülen ve bölge ile ilgili çalışmalar yapan Çin karşıtı Dr Adrian Zenz, sözde bir "Karakaş Listesi" listesi hazırladı.

137 sayfalık, grafiklerle desteklenen raporda, 311 kişinin Hotan'ın ilçesi Karakaş'ta mesleki eğitim ve öğretim merkezlerinde gözaltına alındığını iddia ediliyor.

Sözde liste, "Çin'de Uygur Türkleri sakalları, başörtüleri ve internet aramaları nedeniyle gözaltına alınıyor" başlıklı haberlerle CNN, BBC, Financial Times ve New York Times gibi yayın organları tarafından, hızla yayınlandı.

Çin karşıtı "Karakaş Listesine" tepki Urumçi'den geldi. Liste'de yer alan iki kişi, yayınlanan raporun "açık bir şekilde yalan" olduğunu söyledi.

Listede yer alan isimlerden "Haibaier Maihesuti" Urumçi'deki basın toplantısında, "Bazı insanların kişisel bilgilerimizi başkalarını aldatmak için kullandığını duydum. Durumu açıklığa kavuşturmak için buradayım," dedi.

Maihesuti, "Annem ve ben bir restoran işletiyoruz ve çok iyi yaşıyoruz. Hiç bir eğitim merkezine katılmadık" ifadelerini kullandı.

311 kişilik "yalan listesinde" yer alan bir diğer isim olan Maimaiti Younusi de kameralara konuştu.

Yuonusi, bir eğitim merkezine gittiğini, ancak burada herhangi bir şiddete maruz kalmadığını bildirdi. "Kendi iyiliğim için gittim, ulusal yasalar ve yönetmelikler hakkında konuşmayı öğrendim. Ayrıca işletme yönetimi dersleri aldım" diye konuştu.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi hükümeti sözcüsü ise bölgedeki terörle mücadele politikalarının öznel varsayımlarla çarpıtıldığını söyleyerek, raporu reddetti.

Yerel yetkililer de açıklamalarında, "Karakaş listesinin" Sincan'ın istikrarını bozma amacı ile hazırlandığını ifade etti.

ulusal.com.tr

# çin # uygur # batı