Pompeo'nun kışkırtma ziyareti

Türkiye'nin faaliyetlerinden endişe duyan Amerika Birleşik Devletleri, İstanbul'a "üst düzey kışkırtma ziyareti" yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'de hiçbir devlet yetkilisi ile görüşmedi. Türkiye de Pompeo'ya protokol uygulaması yapmadı. ABD konsolosluğu tarafından karşılanan Pompeo, Fener Rum Kilisesi ve Vatikan Büyükelçisi ile görüştü. Papaz Bartholomeos ile görüşmesinden sonra kışkırtma mesajlarını verdi.. Fatih Kaymakamlığı'na bağlı kilise için "ekümenik" dedi, "kilit ortağımız" ifadelerini kullandı...

Pompeo'nun kışkırtma ziyareti

Kışkırtma ziyaretine Türkiye'nin yanıtı protokol uygulamamak oldu. ABD görevlileri tarafından karşılandı, onlar tarafından da uğurlandı.

ABD Dışişleri Bakanı,Kışkırtma ziyareti, sabah saatlerinde başladı. İstanbul FenerRum Kilisesi'ne geldi. Mike Pompeo'yu kilise önünde Papaz Bartholomeos karşıladı.

Pompeo'nun dini özgürlükler kapsamında olarak nitelediği "kışkırtma" turunun ilk durağı olan Fener Rum Kilisesi'nde, Bartholomeos ile görüşmesi 1 saat 19 dakika sürdü. Pompoe, kiliseye beraberindeki heyetle geldi. Bakana eşi Susan Pompeo ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield eşlik etti.

Pompeo, önce kiliseyi gezdi. Sonra, Bartholomeos ile kiliseye alınan az sayıda basın mensubunu selamladı. Görüşme ise basına kapalı yapıldı.

ABD'li Bakan, kilise ziyaretinin ardından Eminönü'nde bulunan Rüstem Paşa Camisi'ne geçti.

Mike Pompeo, Camii'ye de güvenlik önlemleri ile geldi. Ancak bölgedeki trafik akışında aksama olmadı. Yaklaşık yirmi dakika camiyi gezen Pompeo, gazetecilerin sorularını yanıtlamadan aracına bindi.

Daha sonra Vatikan Büyükelçisi Başpiskopos Paul Russell ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı, Gürcistan'a gitmek üzere İstanbul'dan ayrıldı.

Dışişleri Bakanı yaptığı ziyaretlere ilişkin sosyal medyadan da paylaşım yaptı. Pompeo'nun Fener Rum Kilisesi ve Papaz Bartholomeos ile ilgili kullandığı ifadeler dikkat çekti. "Kilit ortak" dediği kilise için Türkiye'nin yasalarına aykırı olarak "ekümenik" ifadesini kullandı.

ulusal.com.tr

# abd # türkiye # Fener # pompeo # Rum # Bartholomeos # patrikhanesi