Kandil İmralı'ya rest çekti

AKP ile PKK arasında Ankara - İmralı - Kandil hattında yürütülen açılım sürecinde ipler yine kopma noktasına geldi. Gazeteci Abdülkadir Selvi, "Öcalan'ın Silah bırakın önerisini Kandil'in veto ettiğini, HDP'nin de Kandil'den yana saf tuttuğunu" yazdı.

Kandil İmralı'ya rest çekti

Açılım süreci geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine bitme noktasına geldi. İddiaya göre, Kandil Öcalan'a rest çekti.

Açılım sürecinde yeni bir kriz patlak verdi. AKP ve Öcalan ile PKK'nın dağ kadrosu arasında mesaj trafiği yürüten HDP'liler, AKP'nin hazırladığı taslağı geçen hafta Kandil'e götürdü.

Ancak metnin PKK'nın Kandil'deki dağ kadrosundan kabul görmediği iddia edildi. HDP heyetinin Kandil dönüşü yaptığı yazılı açıklamada; KCK'nın hâlâ müzakere sürecine geçilmemesini kabul edilemez bulduğu, İç Güvenlik Paketinin de sürece darbe vuracağı savunuldu.

Yenişafak Gazetesi Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi ise taslak metni okuyan ağ kadrosunun Öcalan'a rest çektiğini öne sürdü.

Selvi, "Öcalan, PKK'nın silahlı mücadeleyi bırakması yönünde irade beyanında bulundu. 4 Şubat 2015 tarihinde kendisini ziyaret eden HDP heyetine yazılı bir metin verdi. O metinde aynen şöyle yazıyor. "Silah miadını doldurdu. Kürt hareketi yoluna demokratik siyasetle devam edecek. Ben de Nevruz'da PKK'yı silahlı mücadeleyi bırakmak üzere kongre toplamaya çağıracağım" dedi.

Selvi, PKK'nın dağ kadrosunun Öcalan'ı güçsüzleştirmeye çalıştığını iddia etti.

Selvi, "Öcalan silah bırakma çağrısı yaparken, bunu engelleyen Kandil böylece, PKK liderini yaptırım gücü olmayan, örgütü üzerinde söz sahibi sınırlı olan, göstermelik, doğal bir lider konumuna itiyor. Tabi bu durum ileride şunu getirir. Eğer Öcalan'ın örgüt üzerinde etkisi yoksa devlet onunla niye görüşsün?" diye sordu.

Selvi, Öcalan'ın silahsızlanma çağrısını kamuoyuna açıklamayan HDP'yi de İmralı'dan değil, Kandil'den yana saf tutmakla suçladı.

ulusalkanal.com.tr