ABD yaptırım için Uygur yalanlarına sarıldı

ABD Dışişleri sözcüsü Robert Palladino, Uygurlara yönelik sözde baskılar nedeniyle Çin yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını söyledi. Çin ise ABD'nin İnsan Hakları Raporunu yayınladı. Rapor ABD halkının yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor.

İnsan Hakları Raporu'nda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki eğitim merkezleri nedeniyle Çin'i eleştiren ABD, Uygur konusunu nedeniyle yaptırım uygulayabileceğini duyurdu.

Açıklamayı ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino yaptı.

Palladino, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki terörle ve aşırıcılıkla mücadele faaliyetlerini "çok büyük bir insanlık ayıbı" olarak niteledi.

ABD'li sözcü, insan hakları ihlallerini gerçekleştirenlere karşı doğrudan yaptırım ve cezalar getirileceğinin de altını çizdi.

ABD 13 Mart'ta 2018 İnsan Hakları Raporunu açıkladı.

Raporda "Azınlık Uygur etnik grubu üyeleri, söz konusu cezaevi ve kamplar içinde görev yapan güvenlik güçleri tarafından elektrik verilmek, dövülmek, basınçlı su ile sorgulanmak, bilinmeyen kimyasallar enjekte edilmek gibi sistematik işkence ve diğer aşağılayıcı muamelelere maruz kalıyor" ifadesi yer alıştı.

Konuyla ilgili 14 Mart'ta Çin Devleti açıklama yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, "ABD gerçekleri göz ardı ederken ideolojik önyargılarla hareket ettiğini" söyledi.

Lu ABD'yi Çin'in iç işlerine karışmaması konusunda uyardı.

Ayrıca Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi, "2018 ABD'nin İnsan Hakları Raporu" yayınladı.

Raporda 190'dan fazla ülkenin insan hakları durumunu eleştiren ABD'nin mevcut kritik insan hakları sorunlarına göz yumulduğu belirtildi.

Geçen yıl ABD'de yaşanan 57 bin 103 silahlı olayın 14 bin 717 kişinin ölümüne ve 28 bin 172 kişinin yaralanmasına yol açtığına dikkat çekildi.

Rapora göre, ABD, yoksul ve zenginler arasındaki mesafenin en büyük olduğu Batı ülkesi. Bunun yanı sıra, ABD'de uygulanan göçmen politikası ise birçok ailenin bölünmesine neden oluyor. Üstelik, ABD'de siber denetim de oldukça yaygın bir durumda.

ulusal.com.tr

# abd # çin