Yavuz Alogan yazdı: Vatan Partisi'nin gizli oyları!

Yavuz Alogan yazdı: Vatan Partisi'nin gizli oyları!

Sosyalist solun yakından tanıdığı eski bir arkadaşım, Vatan Partisi’ne oy vereceğini söyledi. “Ne güzel” dedim, “Açıkla o zaman!” “Bunu yapamam” dedi. “Neden?” diye sordum. “Açıklarsam beni eleştirirler” diye mırıldandı.

Bunlar, sosyalist soldan Vatan Partisi’ne gidecek gizli oylar. Eminim, açıklaması halinde arkadaşımı eleştirecek kişilerin çoğu, pazar günü sandık başına gidince yıldızın altına mührü basacak. Bütün partilerden bu şekilde gizli oy verecek pek çok kişi olduğunu biliyorum.

Ben Vatan Partisi’ne oy vereceğimi daha önce buraya yazdım. Bu tek bir oyun yüzde 80’ini Doğu Perinçek’in kişisel gayretine, emeğine, öncülüğüne, büyük cesaretine ve direncine; yüzde 20’sini ise Vatan Partisi’nin çok geniş bir devrimci Cumhuriyet cephesinin kurucu unsuru olma imkân ve ihtimaline vereceğim. Bu parti, seçimlerin ardından gelecek çok vahim ve uzun kriz döneminde ya büyük bir başarıya önderlik edecek ya da çok ağır bir yenilgiye uğrayacak. Fakat her durumda mücadelesini sonuna kadar sürdüreceği kesindir. Seçimlerde alacağı oy, bu ülkenin en bilinçli insanlarının, durumun farkında olanların, analiz yeteneği olanların, yurtseverlerin oyu olacaktır. İsterse oranı milyonda bir olsun, her bir oyun değeri ve tarihi önemi çok büyük olacaktır.

Öncü, cesur...

Bu yüzden, sandık başına gidecek sosyalistlerin kendilerine bilinçli olarak aşılanan abartılı Doğu Perinçek kompleksini vicdanlı bir tutumla gözden geçirmelerini dilerim.

NE YAPMIŞ DOĞU PERİNÇEK?

Mesela, askerlik arkadaşını genel başkan yaptığı partiyi sayfiye yerinden mi yönetmiş? Hayır, parti kurulduğunda kendisi genel başkan olur (hatta yasaklı olduğu dönemlerde bile yönetim odasına girer, konuşur, sonra “Yönetici sizsiniz, arkadaşlar” deyip çıkardı); dergi, gazete çıkarıldığında başyazar olur; miting yapılacaksa kürsüye çıkıp konuşur; yürüyüş olacaksa en önde yürür; tutuklama olacaksa önce onu tutuklarlar, en ağır cezayı da ona verirler.

Kalenin bütün oklara açık duran ilk burcudur. Çok bilmiş adam pozlarında mahfillere çekilip özel adamlarıyla iş görmez, saklanmaz, kendisini sakınmaz. Entrika çevirmez, arkadan konuşmaz; adamın yüzüne konuşur. Mesela, bundan tam 25 yıl önce, partiyi bölmek için bildirge yazan 2 parti yöneticisine (biri bendim) “Benden korkun arkadaşlar, bundan sonra size yapmayacağım şey yoktur” demiş, fakat sonra her karşılaşmada gayet dostça davranmış, kişilerden söz ederken onların hatalarının yanı sıra erdemlerini de vurgulamaktan çekinmemiştir. Liderlik özgüvenle yakından bağlantılıdır; ayrıca, bir hayat felsefesini gerektirir. Liderlik böyle olur, tespih böceği gibi çatlaklara yerleşerek ya da dizi filmde devrimciyi oynayan artistler gibi poz keserek lider olunmaz ...

Tutunabileceği mevzi kalmayınca kendi mevzilerini cephenin olduğu yerde kurmuştur. Maruz kaldığı bütün iftira ve saldırıların her biri için ayrı bir kitap yazmıştır (ne yazık ki çok az okuyoruz!), kendisini teorik spekülasyon düzeyinde değil, kırk yıl öncesinden bugüne uzanan siyasi çizgisiyle tutarlı bir hatta savunmuş, gerektiğinde özeleştiri yapmaktan çekinmemiştir.

Silivri’de yaptığı savunma, daha doğrusu gladyo-mafya-tarikat rejimine karşı başlattığı saldırı, tarih boyutunda, Dimitrov’un 1933’te Nazi mahkemesinde yaptığı savunmanın yanında yerini almıştır. İkincisinin konusu Reichstag yangını münasebetiyle Nazilerin komünistlere kurduğu tuzak; birincisinin konusu ise gladyo ile cemaatin Cumhuriyeti savunan devrimci ulusalcı güçlere karşı hazırladığı komplodur.

PROGRAMI GÜÇLENDİRELİM

Dediğim gibi, Vatan Partisi’nin gericiliğe, neo-liberalizme ve emperyalizme karşı en geniş birleşik cephenin kurucusu olma imkân ve ihtimaline oy vereceğiz. Bu cephenin kurulması sadece Vatan Partisi’nin değil, asgari tarih bilincine sahip her vicdanlı yurttaşın, fakat özellikle devrimcilerin sorumluluğudur. Bir de, emeğe, yoktan var eden zorlu mücadeleye saygı göstereceğiz. Kimse bizden 74 yaşındaki emekli yargıç Turgut Okyay’ınki gibi militan mücadele beklemiyor, alt tarafı oy vereceğiz. Siz yine de kimseye söylemeyin, fakat sandık başına gidince Cumhuriyet’e ve laikliğe, Vatan Partisi’ne oy verin!

Ayrıca unutmayalım, önümüzde, bir yanda gericilikten ve emperyalizmden kurtulma programı; öte yanda, gericiliğin içine gömülerek yok olma, emperyalizmin bölgesel, neo-liberalizmin iktisadi oyuncağı olma projesi var. Beğenmeseniz de Vatan Partisi birincisini temsil ediyor. Programı güçlendirelim!

Yavuz Alogan

Aydınlık

# vatan partisi # Doğu Perinçek # yavuz alogan