Çin- Hindistan arasındaki sınır anlaşmazlığı sürüyor

Çin, Hindistan'ı sınır anlaşmazlıklarının çözümü için yürütülen müzakerelerde "makul olmayan talepler öne sürmekle" itham etti.

Çin- Hindistan arasındaki sınır anlaşmazlığı sürüyor

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Bu tartışmalarda Çin, Hindistan'ı sınır hattıyla ilgili müzakerelerde makul olmayan talepler öne sürmekle suçladı.

Çin Batı Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Long Şaohua, sınırdaki gerginliklerin önlenmesi için, Ladakh bölgesinde, iki ülke arasında itibari sınırı oluşturan Fiili Kontrol Hattının (LAC) Çin tarafındaki Moldo'da dün yapılan 13'üncü tur müzakerelerin ardından açıklama yaptı.

Çin Sözcü Long, müzakerelerde sınırda gerilimi düşürmek için çaba gösterdiğini fakat muhataplarının aynı yaklaşımda olmadığını savundu.

- Hint tarafı hala makul ve gerçekçi olmayan talepler öne sürmekte diretiyor. Bu tutum müzakereleri zorlaştırıyor.

Long, Hint tarafına sınırda barış ve istikrarın sağlanması için birlikte çalışmak konusundaki samimiyetini ispatlama çağrısı yaptı.

Öte yandan; Hint komutan, Çin ordusunun konuşlanmasından rahatsızlığını dile getirmişti.

Hindistan Kara Kuvvetleri Komutanı General Manoj Mukund Naravane, 13'üncü tur görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada, Çin tarafının sınıra büyük miktarda askeri yığınak yaptığını, bu yığınak için aynı ölçüde altyapı kurulması gerekeceğini söylemişti.

- Bu, onların bölgede kalma niyetinde olduğunu gösteriyor. Tüm bu gelişmeleri yakından izliyoruz. Eğer onlar kalma niyetindeyse biz de kalma niyetindeyiz.

Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü bildirmişti.

Çatışmanın ardından iki ülke askeri birlikleri sınırda teyakkuz haline geçmiş, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuşlandırmıştı.

Yaşanan bu gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoyundaki "savaş" söylemini de arttırmıştı.

İki ülkenin askeri heyetleri arasında ocakta yapılan dokuzuncu tur görüşmelerde, askerlerin sınırdan çekilmesi ve Ladakh bölgesinin doğusunda durumu kontrol altına almak ve bölgeyi istikrara kavuşturmak için çabaların sürdürülmesine karar verilmişti.

Taraflar, şubatta yapılan onuncu tur görüşmenin ardından, Ladakh ve Batı Tibet arasında uzanan Pangong Gölü çevresindeki askerlerini karşılıklı çekme konusunda uzlaşmış fakat uygulamada mesafe kaydedilememişti.

# hindistan # sınır # çin # dünya