Sokak çatışmaları yoğunlaştı

2 bin militanla Ayn El Arap'ı kuşatan IŞİD ile PKK'nın Suriye kolu PYD arasında sokak çatışmaları giderek şiddetleniyor. IŞİD karşısında son derece zayıflayan PYD son çare olarak intihar bombacılarını devreye soktu. IŞİD, kent merkezini kuşbakışı gören stratejik Miştenur Tepesi'ni ele geçirdi.

Sokak çatışmaları yoğunlaştı

Üç haftalık yoğun saldırılarının ardından 2 bin kişi ile PKK'nın Suriye kolu PYD kontrolündeki Ayn El Arap'a giren IŞİD, 3 koldan kent merkezine doğru ilerleyişini sürdürüyor.

Bölgeden gelen bilgilere göre kentin 2 önemli bölgesiyle bir hastaneyi alan IŞİD, sanayi alanlarına doğru ilerliyor. Meşteno Dağı'na konuşlandırdığı tank ve toplarla kent merkezine saldıran IŞİD, YPG'yi kuşatmak için batıdan da saldırıya geçti.

Bölgenin güneydoğusunda çatışmalar sokak aralarında devam ederken, IŞİD, kent merkezini kuşbakışı gören doğu'daki stratejik Miştenur Tepesini ele geçirdi. IŞİD bu tepeden kent merkezini bombalamaya başladı.

IŞİD karşısında iyice zayıflayan PYD, son çare olarak intihar bombacılarını devreye soktu. Yerel kaynaklara göre PYD, IŞİD hedeflerine 5 adet intihar saldırısı düzenledi. Ancak ölü sayısı hakkında bilgi verilmedi.

PYD Sivillerin yaşadığı yerlerin IŞİD'in denetimine girdiğini doğrularken, bölgede kalan yaklaşık 4 bin Suriyeliden 2 bini daha çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığındı. PYD adına savaşan yaşları 14 ile 19 arasında değişen yaklaşık 500 kişi gece saatlerinde Türkiye'ye kaçtı.

Ayn El Arap'taki çatışmalarda ölen çok sayıda YPG'linin cesedi Suruç'a getirildi. 40'tan fazla ağır yaralı da Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan 9'u daha hayatını kaybetti.

Bu arada koalisyon güçleri Suriye ve Irak'taki IŞİD hedeflerini vurmayı sürdürüyor. En etkili hava saldırısı dün gece ve sabah saatlerinde düzenlendi. IŞİD, hava saldırıları sırasında doğu ve güneydeki birliklerini kasaba girişinin gerisinde konuşlandırdı. Ayn El Arap'ı ilk kez gündüz vuran jetler, zırhlı araç ve mevzileri hedef aldı. Patlama sesi Suruç'tan da duyuldu. Saldırıların ardından IŞİD'in kent merkezine ilerleyişi daha da hızlandı.

Öte yandan Wall Street Journal'e konuşan bir IŞİD üyesi, Suriye savaş uçaklarının, koalisyonun saldırılarından daha etkili olduğunu kaydetti. Aynı kaynak, IŞİD'in petrol ticaretinin sürdüğünü de iddia etti.

ulusalkanal.com.tr

# suriye # ırak # türkiye # pkk # ışid # YPG # ayn el arab # Kobanê