Henri Barkey, ABD'nin "kara gücüm" dediği PYD'nin vurulması ile ilgili konuştu

Türkiye PYD'yi vurdu, Amerika çok rahatsız oldu. Bir dönem Washington yönetiminin Türkiye politikalarını belirleyen isimlerden olan Henry Barkey, PYD'nin vurulmasının altında Amerika'nın sıkıştırılması gerçeğinin yattığını söyledi. Barkey, "Bu, Türkiye’nin NATO ile olan ilişkilerini zedeleyecek ve bu tabii Rusya’nın ekmeğine yağ sürmek gibi bir şey" dedi.

Henri Barkey, ABD'nin "kara gücüm" dediği PYD'nin vurulması ile ilgili konuştu

Türkiye, Amerika'nın "kara gücüm" dediği PYD'yi vurdu, Washington, NATO üzerinden Türkiye'ye tehdit savurdu. Bir dönem Amerika'nın Türkiye politikalarıa yön veren Henry Barkey, Türkiye'nin PYD'yi vurarak Rusya'nın ekmeğine yağ sürdüğünü belirtti.

"TÜRKİYE ABD'Yİ SIKIŞTIRIYOR"

Wilson Merkezi Ortadoğu Programı Direktörü Henri Barkey, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini top ateşine tutmasını Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Ankara’nın bu adımla ciddi bir risk aldığını ve Amerika’yı zor duruma düşürmeyi amaçladığı söyleyen Barkey, "Bu her şeyden önce Amerika’ya verilen bir mesaj ve Amerika’yı sıkıştırmak için atılan bir adım çünkü Türkiye’nin top atışıyla PYD’nin yapacağı ilerlemeyi durdurması imkansız. Dolayısıyla Türkiye Amerika’yı sıkıştırmak ve Amerika’dan PYD’nin attığı adımları önlemesini istediği için bunu yapıyor" dedi.

"TÜRKİYE BÜYÜK RİSK ALIYOR"

"Bu Türkiye'nin NATO ile olan ilişkilerini zedeleyecek" ifadesini kullanan Barkey, PYD'nin vurmanın Rusya'nın ekmeğine yağ sürmek anlamına geldiğini belirtti.

Barkey, "Türkiye’nin PYD’ye düzenlediği saldırılarla ilgili olarak NATO ülkeleri arasında çok büyük bir rahatsızlık var zaten. Eğer Türkiye, Suriye sınırını geçmeyi planlıyorsa bırakın Amerika’yı öbür NATO ülkelerinin de ne düşüneceği önemli. Ama şu anda bunu tasvip eden pek bir NATO ülkesi görmüyorum. Dolayısıyla bu, Türkiye’nin NATO ile olan ilişkilerini zedeleyecek ve bu tabii Rusya’nın ekmeğine yağ sürmek gibi bir şey. Yani Türkiye burada çok büyük risk alıyor" şeklinde konuştu.

Barkey, şu an için Türkiye’nin bir kara harekatı düzenlemesini öngörmediğini de belirtti. Ankara'nın kafasında "başka pazarlıkların" da olabileceğini ifade eden Barkey, Türkiye’nin ABD’nin IŞİD’e karşı savaşta yakın çalıştığı PYD’yi vurmasının Washington’u da zor duruma düşürdüğünü söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # pkk # pyd # henry barkey