Putin-Biden görüşmesi 16 Haziran'da: Kritik görüşme öncesi Putin beklentilerini açıkladı

Gözlerin çevrildiği bir diğer görüşme ise Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden, 16 Haziran’da bir araya gelecek. İlk yüz yüze temas öncesi Vladimir Putin, görüşmeden beklentilerini açıkladı.

Putin-Biden görüşmesi 16 Haziran'da: Kritik görüşme öncesi Putin beklentilerini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden ile 16 Haziran’da Cenevre’de bir araya gelecek.

Putin, Rossiya-1 televizyonuna, Biden ile yapacağı ilk yüz yüze görüşmeden beklentisini açıkladı. Washington ile ikili temasların yeniden canlandırılması ve doğrudan diyalogun tesis edilmesi gerektiğini söyledi:

- Stratejik istikrar, bölgesel krizler, çevrenin korunması ve ekonomi alanında iş birliği karşılıklı olarak bizi ilgilendiren konular. Bana kalırsa bu görüşmede tüm bu alanlarda çalışma mekanizmaları kurabilirsek iyi olur.

Rusya Lideri Putin, ABD ile ekonomi alanında etkili bir şekilde iş birliğinin Washington’un yararına olacağını belirtti:

- Karşılıklı olarak bir ilgi var. Birçok ABD’li şirket Rusya’da çalışmak istiyor, ancak bu şirketler kulaklarından çekilerek bizim pazarımızdan uzaklaştırılıyor ve yerleri rakiplerine bırakılıyor. Bu sahiden ABD ekonomisinin yararına bir durum mu?

Vladimir Putin, ülkesinin ABD ile ilişkiler konusunda çok itidalli davrandığını söyledi, özellikle güvenlik alanında aynı tavrı ABD’den göremediklerini vurguladı:

Polonya ve Romanya'ya füze savunma sistemleri konuşlandırılıyor. Saldırı silahları da konuşlandırılabilir. Ancak biz Küba'daki askeri üssümüzü kaldırdık. Biz bunları yapmazken, partnerlerimiz ne yazık ki özellikle de böyle şeylerle ilgileniyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, karşılıklı anlaşmaya varılması halinde siber suçluları Washington’a vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Tüm bu uzlaşmalarla taraflar üzerlerine belli sorumluluklar alırlar. Suçluların teslim edilmesi konusunda anlaşırsak, Rusya bunu elbette yapacaktır, ancak bu, diğer tarafın da ABD'nin de aynı şeyi, söz konusu suçluları Rusya'ya iade etmeyi kabul etmesi koşuluyla gerçekleşecektir.

# abd # rusya # amerika # Putin # brüksel # Biden # küba # silahlı saldırı # NATO Zirvesi # Cenevre # askeri üs