Suudi Arabistan ve Katar anlaştı

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırları açılıyor. İki ülke Kuveyt arabuluculuğunda anlaşmaya vardı. Kuveyt Dışişleri Bakanı Muhammed es-Sabah, Katar ve Suudi Arabistan'ın tüm meseleleri çözüme kavuşturma konusunda uzlaştığını söyledi. Türk Dışişleri'nden yapılan açıklamada, anlaşmadan duyulan memnuniyet ifade edildi. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Arap Emirlikleri de anlaşmaya ilişkin açıklama yaptı.

Suudi Arabistan ve Katar anlaştı

Üç yıllık ambargo kalktı. Suudi Arabistan ve Katar, 2017'den sonra diplomatik kanalları açtı. İki ülke uzlaşıya vardı. Kara, hava ve denizsınırları açılıyor...

Açıklamayı yapan isim Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah oldu. Es-Sabah, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın telefon görüşmeleri yaptığını bildirdi.

Kuveyt arabuluculuğundaki görüşmeler sonucunda iki ülke, tüm meseleleri çözüme kavuşturma konusunda uzlaştı.

Uzlaşı sonrası Katar Emiri'nin, Riyad'da düzenlenecek 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılacağı ilan edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Anlaşma sonrası Türkiye'den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamda ''memnuniyetle karşılıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada anlaşmanın önemli bir adım teşkil ettiği vurgulandı: ''Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017'den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir. Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle söz konusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır. Körfez İşbirliği Konseyi'nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir.''

Amerika Dışişleri Bakanlığından gelen açıklamada da ''haberleri memnuniyetle karşılıyoruz'' ifadelerini kullanıldı.

''TARİHİ BİR ZİRVENİN ARİFESİNDEYİZ''

Bir açıklama da krizin taraflarından olan Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi.

Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş konuyla ilgili, ''Körfez birliğini yeniden sağlayacağımız tarihi bir zirvenin arifesindeyiz. Önceliğimiz, halkımız ile devletimizin güvenliği, istikrarı ve kalkınmasıdır.'' ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de Katar'a ''terör gruplarını desteklediği'' suçlamasıyla ambargo kararı almış, ülkeler arası tüm diplomatik ilişkiler kesilmişti.

Katar yönetimi ise, ülkesine yönelik tüm suçlamaları reddetmişti.

# abd # türkiye # sınır # Deniz # suudi arabistan # katar # Birleşik Arap Emirlikleri # BAE # Kuveyt # Hava # kara # anlaşma # sınırlar