12 Eylül işkencelerine dava açıldı

12 Eylül darbesinde Amasya'nın Suluova ilçesinde devrimcilere işkence yapan Yüzbaşı Atasoy Fitoz ve Başçavuş Burhan Yöntem'e dava açıldı. İddianamede, Suluova Et ve Balık Kurumu'nun işkence merkezi haline getirildiği bilgisi yer aldı. Fitoz, Fatsa Belediye Başkanı Terzi Fikri ve arkadaşlarına işkence yapmakla suçlanıyordu.

12 Eylül darbesi sırasında Amasya'nın Suluova ilçesinde devrimcilere işkence yapan Yüzbaşı Atasoy Fitoz ve Başçavuş Burhan Yöntem'e dava açıldı. Dört işkence mağdurunun başvurusu üzerine açılan soruşturmada, iddianame tamamlandı.

İddianamede, Suluova Et ve Balık Kurumu tesislerinin işkence üssü olarak kullanıldığı bilgisine yer verildi. Yüzbaşı Fitoz hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Başçavuş Burhan Yöntem de 1980 -1983 yılları arasında Suluova Et ve Balık Kurumu’nda Astsubay olarak görev yaptığını belirtti. Yöntem, ifadesinde "kurumda belirtilen tarihlerde yalnızca bodrum katı gözetim evi olarak kullanıldı" dedi.

Yüzbaşı Fitöz, 12 Eylül'deki Fatsa ve Yeni Çeltek Devrimci Yol davası sanıklarını Et ve Balık Kurumu'nda ağır işkencelerden geçirmişti. Fatsa Belediye Başkanı Terzi Fikri ve arkadaşlarına da ağır işkenceler yapan Fitoz, bu davaların emniyetini sağlamakla görevlendirilmişti. Fitoz, mahkeme huzurunda defalarca sanıkları dövdürtmüştü.

ulusalkanal.com.tr

# dava # 12 eylül # İşkence # amasya # suluova