Ticaret Bakanı Pekcan'dan kritik görüşme

Rusya ile ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için diplomasi sürüyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile görüştü. Video konferans yoluyla yapılan toplantıda yerel para kullanımının artması gündemdeydi.

Ticaret Bakanı Pekcan'dan kritik görüşme

Türkiye ekonomik ilişkilerde yönünü Çin ve Rusya’ya çevirmiş durumda. Diplomasi trafiği de bu kapsamda sürüyor. Ankara-Moskova hattında ticaret zirvesi yapıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Eşbaşkanı ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile görüştü.

Pekcan, video konferans yöntemiyle gerçekleşen ve heyetlerin de katıldığı görüşmede, ikili ticarette dengenin sağlanması ve yerel paraların kullanımının artırılması gerektiğini belirtti.

Toplantıda öncelikli olarak yeni tip koronavirüs salgını ele alındı. İki ülke arasındaki yakın dostluk ilişkilerine uygun, ticaretin önündeki engellerin tespiti ve çözümüne yönelik konular masaya yatırıldı.

İki bakan, enerji alanındaki konuları da görüşürken, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi’nde ilk bölümün 2023’te faaliyete geçirilmesi için atılacak adımları değerlendirdi.

Bunların yanı sıra iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından ortaya konulan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak amacıyla ticareti artırıcı adımlar gündem maddeleri arasında yer aldı.

Toplantıda, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının artırılabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin altı çizildi. Domates kotası uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Pekcan, hayvansal ürün ihracatına izin verilen firmaların listesinin de kısa sürede onaylanması gerektiğini bildirdi.

Kovid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen uluslararası taşımacılık ve lojistiğin de değerlendirildiği toplantıda, Pekcan, Rusya ile ikili ve transit kara yolu kotalarının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 2019’da 4,1 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı ise 23,1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu yılın 4 aylık döneminde ise Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 7,5 artarak 1,3 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde Rusya'dan ithalat ise yüzde 13,8 azalarak 6,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

ulusal.com.tr

# ticaret bakanlığı # Rusya Federasyonu # yerel para