KDHC dünyaya ilk mesajını Doğu Perinçek aracılığıyla vermişti

Dünyanın konuştuğu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Türkiye ile tek resmi ilişkisi Vatan Partisi... Kore kurucusu Kim İl Sung 1993 yılında dünyaya ilk mesajını dönemin İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek aracılığıyla verdi. Aradan yıllar geçti. İşçi Partisi Vatan Partisi adını aldı bu kez de Kim Yong Un Vatan Partisi'ne tebrik mesajı gönderdi. İşte bir arşiv haberi...

KDHC dünyaya ilk mesajını Doğu Perinçek aracılığıyla vermişti

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Amerika ile yaşanan gerilimle dünya kamuoyunun gündemine bir kez daha geldi. Amerika'nın savaş tehdidine nükleer füze denemeleriyle yanıt veren Pyongyang yönetimi, benzer bir süreci 1993 yılında da yaşamıştı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti kurucusu Kim il Sung o krizde dünyaya ilk mesajını dönemin İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek aracılığıyla verdi.

Dünyada Kore krizi yaşanırken, kapılarından içeri yabancı hiç kimseyi almayan Pyongyang yönetimi Perinçek ve beraberindeki heyeti ağırladı.

O dönemde dünyaya sesi duyurulmayan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Kim İl Sung, görüşme sırasında dünyaya önemli mesajlar verdi.

Kim il Sung, Perinçek ile görüşme sırasında verdiği mesajlarda, bölgede barış ve istikrar aradığını belirtti. Sung, nükleer tesislerini yabancı gözlemcilere açmanın ulusal onurlarından taviz vermek anlamını taşıdığını ifade etti. Kore Savaşı ile ilgili olarak da, acı geçmişi unutmak istediklerini ve Türkiye ile diplomatik ilişkiler geliştirmeyi çok arzu ettiklerini belirtti.

Sung, Sosyalizmi korumaya kararlı olduklarını söyledi. Song'un bu sözleri o dönemde dünyaya ulaşan ilk mesajı oldu.

Perinçek'in KDHC ziyareti Türk basınında da ilgiyle izlendi. Mehmet Ali Birand'ın sunduğu 32. Gün programında ziyarete geniş yer verildi.

Aradan yıllar geçti. İşçi Partisi adını Vatan Partisi olarak değiştirdi. Bu kez Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni yöneten Kim İl Sung'un oğlu Kim Jong Un, Vatan Partisi'ne tebrik mesajı gönderdi.

Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası’nın 96. kuruluş yıldönümünü nedeniyle, Vatan Partisi’ne gönderilen mesaj Sofya Büyükelçiliği aracılığıyla iletildi.

Vatan Partisi adına bu mesaja cevaben bir açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Yunus Soner, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği’ni açacağız" diyerek Pyongyang'a sıcak mesajlar gönderdi.

İşte o ziyaretten kareler:

Doğu Perinçek ve Halil Alkan Koreli çocuklarla

Doğu Perinçek, Kore Halk Kültür Sarayı ziyaret defterini imzalarken

Doğu Perinçek, Halil Alkan, Hasan Yalçın

Doğu Perinçek ve Ali Kılıç KDHC kurucusu Kim İl Sung ile beraber

ulusal.com.tr

# Doğu Perinçek # Kore # KDHC