Trump, yine Dünya Sağlık Örgütü’nü tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, yine Dünya Sağlık Örgütü’nü tehdit etti. Trump bu kez, “30 gün içinde, Çin’den bağımsız olduğunuzu gösteren esaslı reformlar yapın” dedi. Aksi durumda ABD’nin Dünya Sağlık Örgütüne ’ye sağladığı fonların kalıcı olarak durdurulacağını açıkladı.

Trump, yine Dünya Sağlık Örgütü’nü tehdit etti

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü’ne şantaj yaptı.

Trump, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a mektup yazdı; “Tek yolunuz Çin’den bağımsız olduğunuzu göstermek” dedi. Trump, 30 gün içinde istekleri yapılmazsa ABD’nin sağladığı fonların “kalıcı olarak” donduracağını belirtti.

Trump'ın açıklamalarına Çin Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nden yanıt geldi. Çin Dışişleri, ABD’ye, birilerini suçlamayı ve sorumluluktan kaçınmayı bırakmayı tavsiye etti.

Bakanlık Sözcüsü Cao Licien, Trump’ın, kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini, Çin’in koronavirüs ile mücadelesini karalamaya çalıştığını söyledi. Licien, “ABD salgınla mücadeledeki yetersizliğini örtmeye çalışıyor” dedi.

Avrupa Birliği de ABD Başkanı Trump'ın açıklamasına tepki gösterdi. AB Komisyonu Sözcüsü Virginie Battu-Henriksson, “Şimdi uluslararası iş birliğine zarar verme ya da birilerini suçlama zamanı değil. Şu anda dayanışma büyük önem taşıyor." açıklamasında bulundu” dedi. Battu-Henriksson, Avrupa Birliği’nin DSÖ'nün çalışmalarını desteklemeye devam ettiğinin altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütü 20 Ocak’ta Kovid-19 raporunu açıklamasına rağmen ABD yönetimi, 11 Mart’a kadar hiçbir önlem almamış ve pandeminin lider ülkesi haline gelmişti. ABD Başkanı Trump, 14 Nisan'da DSÖ'yü salgınla mücadelede başarısızlıkla ve Çin'e yakın durmakla suçlamış ve örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

ulusal.com.tr

# abd # donald trump # dünya sağlık örgütü