Siyasi Partiler Yasası taslak çalışmalarında sona gelindi: Seçim barajı kalkıyor mu?

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı Siyasi Partiler ve Seçim Yasası taslağı çalışmalarında sona gelindi. Seçim barajıyla ilgili de önemli ölçüde yol haritası belirlendi. Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taslakta önemli değişiklikler yaptığını yazdı.

Siyasi Partiler Yasası taslak çalışmalarında sona gelindi: Seçim barajı kalkıyor mu?

AK Parti'de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında yürütülen seçim yasasıyla ilgili değişikliklerde önemli ilerleme sağlandı. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, yasa taslağının ayrıntılarını köşesinde aktardı.

Selvi'nin köşesinde aktardığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son değişiklikleri yaptığı seçim yasası taslağında en çok dikkat çeken başlık, seçim barajı oldu:

- 12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajı değişiyor. AK Parti'nin çalışmasında yüzde 7 ve yüzde 5 oranları öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan sunumdan sonra ibre yüzde 7'ye döndü.

- Bu oranın ittifaklar açısından da geçerli olması düşünülüyor. MHP ise seçim barajının yüzde 7 ya da 5'e indirilmesi ancak ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını öneriyor.

''Türkiye Milletvekilliği'' önerisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından taslaktan çıkarıldığı belirtildi. Öneriyle, 100 ya da 150 milletvekilinin, partilerin, seçimlerde aldıkları oyların tamamına paylaştırılması planlanıyordu. Erdoğan ''Gerek yok'' diyerek öneriyi taslaktan çıkardı.

Taslakta yer alan bir başka düzenleme ise, Siyasi Partiler Yasası'nın 36. Maddesinde yer alan ''Grup kurma şartı''.

Mevcut yasaya göre, siyasi partilerin Meclis'te grupları varsa, teşkilatlanma ya da büyük kongrelerini yapma şartı aranmaksızın seçimlere girmesi mümkün…. Taslakta ise grup kurma şartı kaldırılıyor, seçime girmek için Türkiye'nin yarısından fazlasında teşkilatlanma ve büyük kongre yapma yeterli görülüyor.

Çalışmada ayrıca Hazine yardımıyla ilgili şartlar çeşitlendiriliyor. Mevcut yasada, barajı aşan siyasi partiler Hazine yardımı alabiliyor. HDP'yle ilgili kapatma davasının açılmasının gündemde olduğu bir sırada partilerin Hazine yardımından yararlanması konusu yeniden düzenleniyor.

Çalışma son halini ise henüz almadı. Düzenlemelerden sonra Erdoğan'a sunulacak olan yasa teklifi, fikir birliği için MHP'ye de götürülecek. AK Parti ve MHP'nin ortak çalışmasından sonra üzerinde mutabakata varılan değişiklikler Meclis'e sunulacak.

# chp # erdoğan # mhp # ak parti # hdp # İyi Parti # vatan partisi # cumhurbaşkanı erdoğan # deva partisi # saadet partisi # siyasi parti # Abdülkadir Selvi # siyaset # seçim yasası # bbp # seçim barajı