AKP'li vekil, “Soma'daki madenler Dünyadaki bir çok madenden güvenlidir“ demişti

AKP'li vekil, “Soma'daki madenler Dünyadaki bir çok madenden güvenlidir“ demişti

Soma'daki madenlerde meydana gelen iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıyan CHP'li vekiller madenlerdeki iş cinayetlerinin ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması amacıyla Meclis’te bir Araştırma Komisyonu Kurulması istemiyle bir araştırma önergesi verilmişti.

Soma'daki iş cinayetlerini araştırma önergesi kapsamında 29 Nisan 2014'de Meclis Genel Kurulu'nda yapılan görüşmede. Soma için araştırma meclisteki muhalefet partilerinin “Evet” oylarına karşın,AKP’nin “Hayır” oylarıyla reddedilmişti

İşte 29 Nisan 2014 tarihli Meclis Genel Kurulu'nda Soma'daki madenlerde iş cinayetlerini görüşmelerinde AKP Manisa MilletvekiliMuzaffer Yurttaş'ın konuşmasından o bölüm:

Muzaffer Yurttaş (AKP Manisa Milletvekili): "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

"Çare madenleri kapatmak değil, üretim ve istihdamı artırmak"

Yer altı madenlerimizin yeryüzüne en güvenilir yöntemle çıkarılmasının yanındayız. Yine, Haziran 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası AKP tarafından hizmete sokulmuştur. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' düsturuyla hareket etmeye ve bir insanımızın bile burnunun kanamaması için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz. Kamu ve özel sektörde aynı hassasiyeti göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Hiçbir kurum ve kuruluşa karşı bu konuda toleransımız olamaz. Çare, madenleri kapatmak değil; üretim ve istihdamı artırmak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli çalışmaları yapmaktır.

İş kazalarının olduğu bahsedilen Soma'da, Darkale Maden İşletmesi kapatılmıştır, artık orada üretim yapılmamaktadır. Benden önce konuşan değerli Manisa Milletvekili arkadaşımız, buradaki şirketlerle Manisa milletvekillerinin bir diyaloğunun olduğundan bahsetti. Ben değerli kardeşime şunu hatırlatmak istiyorum: 2013 yılında, yılbaşında Sayın Kılıçdaroğlu'nun ziyaret ettiği maden, en çok kazaların olduğu ve kapatılan Soma Darkale Madenidir. Soma'da ELİ müessesesi, İmbat Madencilik ve Soma Kömür İşletmeleri olmak üzere yaklaşık 14.200 kişiye iş kapısı mevcuttur. ELİ müesseselerinde 1.456 kişi çalışmaktadır. Kaza sıklık oranı 1 milyon iş saatinde meydana gelen kaza sayısı olarak 5,6'dır. Kaza ağırlık oranı bin iş saatinde meydana gelen gün kaybı olarak 0,19'dur. İmbat Madencilikte yılda 5,5 milyon ton kömür üretimi gerçekleşmektedir. 5250 personel çalışmakta, 93 mühendis, 201 tekniker, 30 iş güvenliği uzmanı çalıştırılmaktadır. Soma Kömür İşletmelerinde 5.600 personel çalışmakta; 102 mühendis, 200 tekniker, 14 iş güvenliği uzmanı çalıştırılmaktadır.

"Soma'daki işletmeler dünyadaki ve Türkiye'deki pek çok madene göre iyi konumda"

Yer altı kömür madenciliği dünyanın en ağır ve en tehlikeli işleri arasında sayılmaktadır. Soma'daki maden işletmelerinin, madencilik sektörü açısından dünyadaki ve Türkiye'deki pek çok madene göre daha iyi konumda olduğu bu rakamlardan da ortaya çıkmaktadır.

Soma'da çalışan firmalar iş kazalarını önlemek için mevzuatın istediği tüm önlemleri almalarına rağmen, işin doğası gereği, tehlikeli ve ağır işlerde zaman zaman istenmeyen kazalar olmaktadır.

Geçmişe dönüp baktığımızda aldığımız yol ortadadır. AKP, iş sağlığı ve güvenliği konusunda nasıl bugüne kadar önlemleri aldıysa bundan sonra da aynı önlemleri almaya devam edecektir.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # milletvekili # soma # kömür