Obama'dan tehlikeli öneri

Amerika, Suriye'nin kimyasallarını denizde imha etmeyi önerdi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, öneriyi kabul ederse, 500 tonluk tehlikeli kimyasal Akdeniz açıklarında imha edilecek.

Obama'dan tehlikeli öneri

Suriye'de kimyasalların uluslararası denetim altına alınması sürecinde bu kez Amerika'nın denizde imha etme önerisi gündeme geldi. Reuters'ın haberine göre Amerikan gemisinde yapılması teklif edilen uygulama için Akdeniz açıklarında uygun bir liman araştırılıyor.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün açıklamasına göre 35 farklı firma 800 tonu bulan endüstriyel kimyasalın yok edilmesi ile ilgilendiklerini belirtti.

Amerika, 500 ton tehlikeli kimyasalın imhası işine talip oldu. İmha işleminin operasyonel, teknolojik ve finansal yönlerini kapsıyor. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Amerika'nın bu teklifini kabul edilirse kimyasallar Suriye kara sularının dışında imha edilecek.

Suriye hükümetine muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığı iddiasıyla uluslararası müdahele gündeme gelmişti. Fakat BM'nin yaptığı inceleme sonucu Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanıma dair bir kanıta rastlamamıştı.

Amerika'nın bu teklifi El Kaide'nin elinde bulunan içlerinde sarin gazı da olduğu iddia edilen kimyasalların ne olacağı sorusunu akıllara getirdi. Suriye enformasyon bakanı Ümran Zaabi kimyasal saldırıların Türkiye, Arabistan ve Batı desteğiyle gerçekleştiği iddiasında bulunmuştu.

ulusalkanal.com.tr

# amerika # suriye # türkiye # akdeniz # esad # Obama # Kimyasal