AİHM'e rağmen Danimarka'da "soykırım" oylaması olacak

Danimarka Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Perinçek- İsviçre davasında verdiği karara rağmen 1915 olaylarını soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor. Yaklaşık 300 Ermeni'nin gündeme getirdiği konu için 3 partinin sunduğu tasarı, 19 Ocak'ta oylanacak. İktidar ve ana muhalefet partisinin ise taslağa ret oyu vereceği belirtiliyor.

AİHM'e rağmen Danimarka'da "soykırım" oylaması olacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Perinçek- İsviçre davasında, "Ermeni soykırımı yoktur" kararına rağmen, Danimarka 1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor.

Danimarka'da yaşayan 300 Ermeni'nin isteği doğrultusunda Birlik Listesi Partisi, Liberal İttifak Partisi ve Alternativet Partisi, Danimarka Parlamentosu'na bir tasarı sundu.

1915 olaylarının soykırım olduğu yönünde karar alınmasını isteyen tasarı, 19 Ocak'ta görüşülecek ve oylanacak.

Ancak tasarının "Çoğunluk sağlayamayacağı” belirtiliyor. Bu kapsamda, iktidarda bulunan Liberal Parti ile ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin taslağı reddedeceği ifade ediliyor. 2015 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Morten Lidegaard, 1915 olaylarını bir soykırım olarak tanımadıklarını söylemişti.

Hazırlanan taslak, Danimarka'daki Türk demokratik kitle örgütlerini de harekete geçirdi.

Örgütler, milletvekillerine ve medya kuruluşlarına 1915 olaylarının soykırım olmadığına ilişkin bir mektup gönderdi. Mektupta, o dönemlerde Anadolu'nun birçok yerinde Ermeni çetelerce Türklerin katliama uğradığını ispatlayan belge ve bilgiler yer aldı.

ulusalkanal.com.tr

# danimarka # aihm