Panama Belgeleri sonrası binler sokaklara döktü

Panama Merkezli bir hukuk firmasına ait olduğu belirtilen on bir milyon belgenin sızdırılmasının yankıları devam ediyor. Hakkında belgeler olduğu iddia edilen İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson’a tepkiler büyüyor. Meydanlara çıkan İzlandalılar, Başbakanın istifasını istiyor.

Panama Belgeleri sonrası binler sokaklara döktü

Panama Merkezli bir hukuk firmasına ait olduğu belirtilen on bir milyon belgenin sızdırılmasının yankıları devam ediyor.

Kimisi halen görevde olan çok sayıda lideri kapsadığı iddia edilen belgeler İzlanda’da büyük krize yol açtı.

Belgelerin sızdırıldığı gün televizyon programında yayını terk eden İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson’a tepkiler büyüyor.

On binlerce İzlandalı, Başkent Reykjavik meydanlarında Başbakan Gunnlaugsson’ın istifasını istiyor. Yetkililer, protesto eylemine katılanların oy kullananların yüzde 10’u olduğunu açıkladı.

Gunnlaugsson, İzlanda’daki ekonomik krizin ardından parlamentoya seçilmiş, 2009 yılında da İlerleme Partisi’nin başkanlığına getirilmişti.

Belgelerin kara para ağının Panama’da kayıtlı 214 bin şirket, 128 politikacı, 12 dünya liderinin gizli hesap ve şirketleriyle bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

Off-shore hesaplar üzerinden vergi kaçırdığı iddia edilen isimler hakkında yakın zamanda çeşitli ülkelerde de inceleme başlatılabileceği belirtiliyor.

Sızdırılan belgelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın arkadaşları, Suriye lideri Beşar Esad'ın kuzenleri, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping'in kayınbiraderi, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat ve futboldan 6 yıl men edilen UEFA Başkanı Michel Platini'nin de adı geçiyor.

Rusya, sızdırılan belgelerin hedefinin Putin olduğunu ileri sürmüştü. Belgelerin, Rusya, Çin, Suriye, İran ve Çin gibi ülkeleri zayıflatmak için sızdırıldığı iddialar arasında.

ulusalkanal.com.tr

# erdoğan # Putin # esad # panama # panama belgeleri # Michel Platini