Bahreyn'de iç karışıklık sinyalleri! Tansiyon yükseliyor

Körfez ülkelerinden Bahreyn’de siyasi tansiyon yükseliyor.

Bahreyn'de iç karışıklık sinyalleri! Tansiyon yükseliyor

Körfez ülkelerinden Bahreyn’de siyasi tansiyon yükseliyor.

Şii lidere hapis cezası

Nüfusun %70’ini Şii’lerin oluşturduğu Bahreyn’de, İran’a yakınlığı ile bilinen El Vifak Partisi lideri Şeyh Ali Salman’a verilen hapis cezası ülkede gerginliği artırdı.

"Halkı hükümete karşı kışkırtmak" suçlaması ile 4 yıl hapse mahkum olan Salman, hapishaneden yayınladığı mesajda, “Bahreyn halkının adalet, uluslararası hukuk, seçimler ve çok sesliliğe izin veren bir meşruti monarşide yaşamaya hakkı vardır” ifadelerini kullandı.

Salman’ın tutuklanması ardından Bahreyn’nin farklı noktalarında El Halife rejimine karşı gösterilerin patlak verdiği bilgisi basına yansıdı.

Hizbullah’tan açıklama

Öte yandan Lübnan merkezli Hizbullah yaptığı açıklamada, Bahreyn’li yöneticileri “Bahreyn halkının isteklerini göz ardı etmekle” suçladı.

Yapılan açıklamada, Salman’a yönelik yapılan yargılamanın adil olmadığı iddia edilirken, “Salman’a verilen ceza, kin duygusunun ürünüdür. Bahreyn’e hükmeden Krallık, halkın barışçıl gösterilerini şiddetle bastırmıştır. Bahreyn milletinin, milli bir mutabakatla, adil bir biçimde kurulmuş bir hükümet istemeye hakkı vardır” ifadeleri kullanıldı.

Bahreyn yönetiminden İran’a suçlama

Bahreyn güvenlik kaynakları Perşembe günü yapılan operasyonlarda, Bahreyn ve komşu Suudi Arabistan’da saldırılar düzenlemek amacı ile ülkeye kaçak yollarla sokulmuş bomba yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirildiğini bildirdi.

General Tarık Al Hasan yaptığı açıklamada, “Operasyonlarda ele geçirilen patlayıcıların İran Devrim Muhafızlarının kullandığı tipe benzediği” iddiasında bulundu.

Arap Baharı sonrası Bahreyn’de patlak veren gösteriler El Halife Hanedanlığına Suudi Arabistan’ın verdiği destekle bastırılmış, Bahreyn’de yaşanan isyana Batı basının sessiz kalması ise dikkat çekmişti.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

# bahreyn