Cenevre Konferansı tıkandı

Cenevre Konferansı'nda görüşmeler tıkandı. Suriye'nin 1'inci Cenevre Konferansı mutabakatını esas alarak hazırladığı 5 maddelik planı muhalifler reddetti.

Cenevre Konferansı tıkandı

Amerika'nın konferans sırasında muhalifleri silahlandırma kararı alması, tansiyonu yükseltti. Öğleden sonraki toplantı iptal edildi. Ancak, Suriye heyeti krizin çözümü için Cenevre'de kalmaya kararlı. İkinci Cenevre Konferansı'nda Suriye heyeti ile muhalifleri temsilen konferansa katılan Suriye Muhalif Devrimci Güçler Koalisyonu görüşmeleri tıkandı.

Rusya ile birlikte konferansın düzenleyicileri arasında yer alan Amerika'nın muhalifleri silahlandırma kararı Suriye heyetinin tepkisine neden oldu. Heyet bir sayfalık bir bildirgeyle Amerika'yı kınadı. Suriye, Amerika'yı konferansı baltalamak ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına aykırı davranmakla suçladı.

Suriye heyetinin sunduğu 5 maddelik temel ilkeler bildirgesi muhalif kolasiyon tarafından reddedilmesi tansiyonu daha da yükseltti. Muahlifilerin tavrı Suriye'nin tepkisine neden oldu. Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdat; muhaliflerin asıl amacının ortaya çıktığını söyledi. Sundukları 5 maddelik bildirgenin daha önce Birinci Cenevre Konferansı'nda kabul edilen mutabakatla tamamen uyumlu olduğunu belirten Mikdat, "Muhalifler konferansı çımaza sokmak için ellerinden geleni yapıyor" dedi.

Suriye'nin sunduğu 5 maddelik bildirgede, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, siyasi iktidarın halk tarafından seçilmesi, Suriye'nin içişlerine müdahale edilmemesi, radikal ve bağnaz örgütlerden Suriye'nin arındırılması ve yabancı ülkelerin Suriye'deki silahlı gruplara verdiği silah, askeri eğitim desteğinin kesilmesi öngörülüyordu.

Heyetlerin uzlaştıkları tek unsur, Humus'tan kadın ve çocukların tahliyesi oldu. Görüşmelerdeki gerilimin artması üzerine öğleden sonra yapılması planlanan toplantı iptal edildi.

ulusalkanal.com.tr

# suriye # abd # esad # muhalif # Cenevre