ABD'nin "Gölge Dışişleri" CFR: ''Türkiye ile Yunanistan'ın çatışma olasılığı var''

Amerika'da "Gölge Dışişleri" olarak bilinen Dış İlişkiler Konseyi, 2021 yılındaki küresel riskler raporunu yayımladı. Raporda 2021 yılında yeni beklenmedik durumlar arasında Türkiye ile Yunanistan arasındaki olası bir çatışma ihtimali yazıldı.

ABD'nin "Gölge Dışişleri" CFR: ''Türkiye ile Yunanistan'ın çatışma olasılığı var''

ABD'nin ''Gölge Dışişleri'' olarak bilinen Amerikan Dış İlişkiler Konseyi yani CFR, 2021 yılına dair dikkat çeken bir rapor yayımladı. Raporda 2021'de Türkiye-Yunanistan çatışması ihtimali yer aldı.

CFR'nin "2021 Yılı Önleyici Öncelikler Anketi'nde ABD'nin milli güvenliğine yönelik risk değerlendirmesinin yapıldığı anketteki veriler oldukça çarpıcı.

Raporda, Türkiye ve Yunanistan'ın 2021 yılı içinde çatışma olasılığı yazıldı.

Amerikan Dış İlişkiler Konseyi CFR raporunda Türkiye ayrıntısı:

Doğu Akdeniz'deki kaynak zengini sulara yönelik tartışmalı iddialar, Yunanistan ile Türkiye arasında askeri tırmanışa yol açabilir. Türkiye ile Türkiye veya Suriye'deki çeşitli Kürt silahlı gruplar arasındaki şiddet tırmanabilir.

Atina ve Ankara'nın çatışma olasılığı dışında 2021 yılında gerçeklemesi muhtemel olaylar da sıralandı. Yeni beklenmedik durumlar arasında Etiyopya'da bir çatışma, Çin ile Hindistan arasında bir yüzleşme, Lübnan'da iç savaş, Beyaz Rusya'da kargaşa, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı konusundaki müzakerelerin çökmesi, Sudan'daki demokratik siyasi geçişin bozulması ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında yeniden bir savaşın başlaması ihtimalleri yer alıyor. Raporda terör örgütü PKK'dan ise ''Kürt silahlı gruplar'' diye bahsediliyor.

2008'den bu yana her yıl düzenlenen anket, bu yıl da hükümet görevlilerine, akademisyenlere ve dış politika uzmanlarına gönderildi. Belirlenen 30 potansiyel risk arasında öncelik sıralaması yapılması istenen anketi, 550 kişi yanıtladı. Rapor niteliğindeki ankette ''iç karışıklık'' beklentisinin oldukça yoğun olduğu görüldü.

# abd # pkk # Azerbaycan # suriye # doğu akdeniz # lübnan # Ermenistan # Etiyopya # CFR # Beyaz Rusya # Gölge Dışişleri # TürkiyeYunanistan ilişkileri # Rönesans Barajı # TürkiyeYunanistan # iç karışıklık