Suriye'de operasyon bekleniyor mu?

Vatan Partisi MYK Üyesi Dr. Serhan Bolluk, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Ufuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer İmer Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Suriye'de operasyon bekleniyor mu?

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Prof.Dr. Sencer İmer, “Sözde NATO müttefikimiz ABD Koronavirüse rağmen PKK PYD’ye silah vermeye devam ediyor. IŞİD Irak'ın kuzeyinde faaliyetlerini hızlandırdı. Bu koronavirüs tehdidine rağmen operasyon yapılabilir. Fakat önlemlerimizi çok dikkatli almalıyız. Askeri hastanelerin kapanmasının yanlışlığını burada bir kez daha gördük. Suriye devleti ile konuşarak, Suriye içindeki barışın daha büyük önem kazandığının da altını çizmek istiyorum.

Türkiye başlarda Suriye konusunda ABD’nin politikasını yürüttü. Bu politika bize zarar verdi. Doğu Perinçek ile birlikte Suriye'ye gittiğimizde meclis başkanı bize "Türkiye ile konfederasyon olmalıyız" dedi. Atatürk’e yaptığınız teklifi mı yapıyorsunuz dediğimde evet dediler. Hataydan da çoktan vazgeçtiklerini söylediler. Davutoğlu'nun politikasında vazgeçmek tükürüğünu yalamak gibi görünüyor ama bu doğru değil. Dış politikada yanlıştan dönmek erdemdir.” İfadelerini kullandı.

Suriye'deki sorunların çözümü için Koronavirüs fırsat yarattığını dile getiren Dr. Serhan Bolluk, “50’den fazla ülkeye yardım yaptık. Bu yardımların başında olması gereken ülke Suriye'dir. 9 yıldır ağır şartlar yaşadılar. Suriye'ye el uzatmak büyük bir jest olurdu. Bir operasyon yapılacaksa ilk yapılması gereken operasyon bana sorarsınız bu olmalı. Jeffrey ABD ve Türk Askeri Türkiye'den çekilsin açıklaması yaptı. Yapılan bu teklif Amerika'nın havlu attığını gösteriyor. Suriye'de gelinen nokta budur. Askeri bir operasyon yapılacaksa da İdlib de HTŞ’ye yapılmalıdır. Türkiye 2015’den sonra Fırat Kalkanı , Zeytin Dalı ve en son Barış Pınarı Harekatları ile başlarda izlenen yanlış politikalardan farklı bir yol izliyor. Doğru ama zaman zaman kazalar olan bir yol izliyor.” diye konuştu.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in açıklamalarına ilişkin konuşan Prof.Dr. Hasan Ünal, Jeffrey’in açıklamalarını şöyle yorumlamak mümkün "Türkiye zaten çekilmez dolayısıyla bu sayede bizde burada kalmaya devam ederiz." Türkiye genel çerçevesi yanlış olan fakat içinde doğrular olan bir politika izliyor. 5 aşamalı politikamızın hiç bir alt yapısı kalmadı. Türkiye ve Rusya silahlı çatışmaya ramak kalmışken bugün yaşananlardan büyük tecrübeler çıkardı. Yeni bir provakasyon olabilir, ortam müsait. Ama olsa bile başarılı olma şansı görmüyorum.” dedi.

PROGRAMIN TAMAMI

# koronavirüs # suriye # nato # hasan ünal # Sencer İmer # serhan bolluk