Sebze ve meyve el yakıyor

Artan gıda fiyatları vatandaşın cebini zorluyor. Mevsim itibariyle meyve sebzede az ürün yetişmesine bir de soğuk hava eklenince fiyatlar yükseldi. Ama asıl darbe arz düşüşünü fırsat bilen aracı tüccardan geldi, fiyatlar fırladı.

Sebze ve meyve el yakıyor

Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle iç piyasaya yönelmesi ve fiyatları düşmesi beklenen meyve-sebzeel yakıyor.

Mevsim itibariyle ara bir dönem yaşandığına dikkat çeken sektör temsicileri, tarla üretiminin bitmek üzere olduğunu, sera üretiminin ise şubat ayının ilk haftalarında piyasaya sunulacağını belirtti. Bu etkenlere bir de soğuk hava da eklenince fiyatlar yükseldi.

Peki ya fiyat artışında tüccarların oynadığı rol ne? Ziraatçiler bu noktada sorumluluğu fırsatçı tüccarlara yüklüyor. Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Üretimin en az olduğu dönemi yaşıyoruz. Aracılar ürün azlığını fiyat fırsatçılığına çevirdi" ifadelerini kullandı.

Fiyatlar üzerinde daha Rusya krizinin etkisinin görünmesi için erken olduğunu savunan Yetkin, “Sera üretiminin gelmesi, Rusya’ya gitmeyen ürünlerin iç pazara girmesiyle fiyatlarda sert düşüşler olacaktır. Asıl sorun o zaman ortaya çıkacak. Üretici fiyatları da bir hayli aşağı inecek. ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

# meyve # sebze # fiyatları # el yakıyor