KKTC'de koalisyon dağıldı: Başbakan Tufan Erhürman hükümetin istifasını sundu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) koalisyon bozuldu. Başbakan Tufan Erhürman, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya sundu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hükümet istifasını verdi. 16 Şubat 2008'de göreve başlayan dörtlü koalisyon bozuldu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi liderliğinde, Demokrat Parti, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Halkın Partisi ortaklığında kurulan Koalisyon Hükümeti, Halkın Parti'sinin verdiği çekilme kararı ile dağıldı.

Maliye Bakanı ve Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Serdar Denktaş'a, devlet tarafından babası Rauf Denktaş'a ait bir arazinin on yıllığına kiralanması, krizi ortaya çıkaran gelişme oldu.

Halkın Partisi, arazinin Dentaş'a kiralanmasına karşı çıktı. Tepkiler üzerine Serdar Denktaş görevinden istifa etti.

Yaklaşık 4 saatlik bir toplantının ardından Halkın Partisi, koalisyondan çekilme kararı aldı. HP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay açıklamasında "Gelinen nokta sineye çekilecek nokta değildir." ifadelerini kullandı.

Halkın Partisi'nin koalisyondan çekilme kararı üzerine Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Başbakan Erhürman, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya istifasını sundu. Akıncı istifayı kabul etti.

Yeni hükümetin kurulması için görevlendirme ise haftaya yapılacak. İstifa eden Başbakan Ehürman, yaptığı basın açıklamasında görevin zaman geçirilmeden Cumhuriyet Meclisinde en çok sandalyeye sahip Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Tatar'a verilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Ülkenin ekonomik açıdan ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten Erhürman, artık "istikrarlı bir hükümete ihtiyaç olduğunu" söyledi.

Cumhuriyet Meclisinde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor. Meclis 50 sandalyeden oluşuyor. Ulusal Birlik Partisi'nin ise mecliste 21 sandalyesi bulunuyor.

ulusal.com.tr

# koalisyon # KKTC # Tufan Erhürman