Finike portakalını aşırı sıcaklar vurdu

Dünyaca ünlü Finike portakalını bu yıl aşırı sıcaklar vurdu. Türkiye'nin portakal deposu Antalya'nın Finike ilçesinde ağaçtaki meyve Mayıs ayındaki çöl sıcaklarından kötü etkilendi. Bu durum rekolte beklentisini de düşürdü. Kaybın yüzde 30 ile 50 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Finike portakalını aşırı sıcaklar vurdu

Yaklaşan narenciye sezonu öncesi Türkiye'nin portakal ambarından kötü haber geldi. Vitamin deposu Finike portakalını aşırı sıcaklar vurdu. Bu da rekolte beklentisini düşürdü.

Antalya'nın Finike ilçesinde portakal üreticileri hasat sezonuna hazırlanıyor. Bu yıl mayıs ayındaki çöl sıcakları nedeniyle ağaçtaki meyveler zarar gördü. Geçen yıllarda ortalama 200 bin ton portakal üretimi yapılan ilçe genelinde, bu yılki kayıplarla birlikte rekolte beklentisi 140- 150 bin tona düştü. Narenciye üreticisi, Ziraat Mühendisi Ahmet Dumanoğlu, son durumu Ulusal Kanal'a anlattı.

Salgın döneminde C vitamininin önemli bir ihtiyaç haline gelmesiyle narenciyeye talebin fazla olacağı düşünülüyordu. Üreticiler, sezon öncesi yaşadığı bu afetten dolayı tedirgin... Çiftçinin gözü kulağı aşırı sıcakların TARSİM kapsamına alınmasında... Bu alanda başlatılan bilimsel çalışmalar üreticiyi umutlandırdı.

ulusal.com.tr

# finike