Almanya ile nasıl bu noktaya geldik?

Almanya ile nasıl bu noktaya geldik? İki ülke arasında son dönemde neler yaşandı?

Almanya ile nasıl bu noktaya geldik?

Almanya ve Türkiye arasındaki gerginlik yeni bir durum değil. Süregelen krizler ilişkileri kopma noktasına getirdi. Son etkinlik iptali ise gerilimi daha da arttırdı. Almanya'dan itidalli açıklamalar yapılsa da Ankara şimdilik sert tutumunu sürdürüyor.

Bir çok neden sıralanabilir ancak kritik konu bölücü terör örgütü PKK... İlişkilerin gerilmesinin ana nedeni Türkiye'nin açılımdan vazgeçip PKK'yı hendeklere gömmesi. PKK üzerinde etkin olan Alman devleti Türkiye'yi her fırsatta yeniden açılım masasına oturtmaya çalışıyor.

Açılıma son verilmesinin ardından kriz Alman komedyen Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı hedef alan bir şiir okumasıyla devam etti.

Bunun üzerinden fazla zaman geçmeden ermeni tasarısı Alman Parlamentosu'nda kabul edildi. Sözde ermeni soykırımını tanıyan Almanya özür dileyene kadar Türkiye Büyükelçisini geri çekti.

Bu dönemde yaşananlar İncirlik Üssüne de sıçradı. Alman heyeti üssü ziyaret etmek istedi. Alman vekillerin İncirlik'e girmesi veto edildi.

Ardından 15 Temmuz darbe girişimi protestosu için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ülkede telekonferansla miting yapmak istedi. Mahkeme kararıyla organizasyon yasaklandı.

Sırasıyla darbe girişimine katılan FETÖ üyelerinin Almanya'ya sığınması, pasaportunu kaybeden Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı ülkede alıkonulması. Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine ajanlık faaliyetleri gerekçesiyle baskın yapılması bardağı taşma noktasına getirdi.

PKK propagandası yaptığı için tutuklanan Alman "Die Welt" gazetesi muhabiri Deniz Yücel ise Almanya ile ilişkileri bu noktaya getirdi.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # gerilim