Cemal Süreya, aramızdan ayrılalı tam 25 yıl oldu

Türk edebiyatının Aydınlıkçı şairi, özgürlük tutkunu Cemal Süreya, aramızdan ayrılalı tam 25 yıl oldu. "2000'e Doğru" dergisine yazdığı izdüşümlerle "Türkiye'nin en iyi portre yazarı" unvanını da alan edebiyatımızın büyük ustasını, bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Cemal Süreya, aramızdan ayrılalı tam 25 yıl oldu

"Ölüyorum tanrım / Bu da oldu işte / Her ölüm erken ölümdür" demişti dizelerinde Cemal Süreya... Ve sormuştu "sen hiç âşık oldun mu?" diye.

Şiire âşık oldu ve belki de en erken ölümü yaşadı. 25 yıl oldu, Türk Edebiyatının büyük ustası Aydınlıkçı şair Cemal Süreya'nın vedası. Daha 59 yaşındaydı.

1931'de, o yıllar Erzincan'a bağlı olan Pülümür'de doğdu Süreya. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesiyle Bilecik'e sürgün gitti. Burada Başladığı İlkokulu İstanbul Beyoğlu'nda tamamladı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünden mezun olduktan sonra memuriyet hayatı başladı. Maliye Bakanlığı müfettişliği, darphane müdürlüğü derken Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği sonrasında da 25 yıl boyunca Türk Dil Kurumu üyeliği yaptı.

Redaktörlük ve çevirmenlik de yapan Süreya'nın Yeni Ulus, Aydınlık, 2000'e doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı. 1960'ta çıkardığı Papirüs dergisi ile de edebiyat dergiciliğinde efsane oldu.

Şiire dâhil hayat yaşadı... İsim babası olduğu 2000'e Doğru dergisine yazdığı izdüşümlerle Türkiye'nin en iyi portre yazarı unvanını aldı.

Aramızdan ayrılalı 25 yıl olan büyük şairi saygıyla anıyoruz.

ulusalkanal.com.tr

# cemal süreya