AYM güvenlik soruşturması kanununun iptalini görüşecek

Anayasa Mahkemesi, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanunu için yapılan iptal başvurusunu değerlendirdi. CHP'nin talebi nedeniyle konuyu ele alan yüksek mahkeme, başvurunun esasa ilişkin görüşülmesine karar verdi.

AYM güvenlik soruşturması kanununun iptalini görüşecek

Anayasa Mahkemesi daha önce iptal ettiği güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanunu için bir kez daha toplandı. Yüksek mahkeme konuyu esastan ele alacak.

Yüksek mahkeme, 2019 yılında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamalarını iptal etmişti. İptal gerekçeleri arasında güvenlik soruşturması şartlarının doğru belirlenmesi gerektiği ve uygulamanın usullerinin belirsiz olduğu iddiasıydı.

Bunun üzerine AK Parti yeni bir kanun teklifi hazırladı. Teklif, 7 Nisan 2021'de Meclis'te kabul edildi. Kanuna itiraz eden CHP, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Yüksek Mahkeme üyeleri, 29 Nisan günü iptal başvurusunu değerlendirmek üzere bir araya geldi. İtirazı reddetmeyen AYM, başvurunun esasa ilişkin görüşülmesine karar verdi.

Kanuna göre, kamuya ilk kez gireceklere arşiv araştırması uygulanacak. Arşiv araştırması kapsamında adli sicil kaydı, kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığına bakılacak. Kişi hakkındaki kesinleşmiş mahkeme kararları ve kamu görevinden çıkarılma cezası verilip verilmediği de araştırılacak.

Kanun ile güvenlik soruşturmasının kapsamı da belirlendi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı ve üst kademe kamu yöneticileri için arşiv araştırmasının yanı sıra güvenlik soruşturması da yapılacak.

Ceza infaz kurumlarına alınacak personel ve öğretmenler de güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulacak.

Güvenlik soruşturması ile arşiv araştırmasındaki konulara ek olarak terör örgütleriyle bağlantı ve yabancı devlet kurumları ile ilişik olup olmadığına da bakılacak.

# chp # Türk Silahlı Kuvvetleri # tsk # ak parti # tbmm # meclis # msb # anayasa # Milli Savunma Bakanlığı # anayasa mahkemesi # MİT # Milli İstihbarat Teşkilatı # AYM # kanun # istihbarat