Dünya ticaretinde rekor daralma beklentisi

Dünya Ticaret Örgütü küresel ölçekte ticaret hacminde büyük daralma beklediğini açıkladı. Pandemi gündemiyle ilgili bir açıklama yayınlayan Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Dünya Sağlık Örgütüne maddi yardım çağrısı yaptı. Kovid- 19'un dünyaya etkileri haberimizde . . .

Dünya ticaretinde rekor daralma beklentisi

Dünya Ticaret Örgütü son raporunda Kovid-19 nedeniyle dünya ticaret hacminin yüzde 13 ile yüzde 32 arasında bir düşüş göstereceğini ortaya kıoydu.

Pandeminin tüm dünyada normal ekonomik aktiviteleri ve hayatı engellediği raporda vurgulandı. Raporda ticaretteki bu düşüşün 2008-2009 yıllarında yaşanan küresel ekonomik krizi muhtemelen aşacağı dile getirildi.

Rapora göre 2021’de beklenen iyileşme konusundaki tahminler de oldukça belirsiz, çünkü sonuçlar büyük ölçüde salgının süresine ve bu konudaki politikaların etkinliğine bağlı. Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azavedo konuyla ilgili olarak “İlk hedef pandemiyi kontrol altına alarak halka, şirketlere ve ülkelere verdiği ekonomik hasarı en aza indirmek. Ama politika yapıcılar pandeminin sonrası için hazırlanmaya bir an önce başlamalı” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise ABD Başkanı Trump’ın ABD fonlarını dondurma tehdidinin ardından Dünya Sağlık Örgütü’ne destek çağrısında bulundu. Guterres tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bu zor koşullarda aynı gerçeklerin farklı kurumlar tarafından farklı okunabilmesi mümkün” diyerek Başkan Trump’ın DSÖ’ye yönelttiği eleştiriye gönderme yaptı.

Trump, DSÖ’nün krizi önlemede yavaş davrandığını ve Çin odaklı olduğunu söylemişti. Trump, aynı konuşmada önce “DSÖ’ye verilen fonları donduracağız” demiş, sonra geri adım atarak “bunu araştıracağız” diye konuşmuştu.

ulusal.com.tr

# Dünya Ticaret Örgütü