Birleşmiş Milletler PYD'yi Cenevre masasına dahil etme planları yapıyor

Birleşmiş Milletler, PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'yi Cenevre masasına dahil etme planları yapıyor. Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın yakın bir zamanda PYD temsilcileriyle görüşme planladığı ve PYD'yi masaya çağıracağı öğrenildi. Ankara ise PYD'nin Cenevre'ye çağrılmasına tepkili.

Birleşmiş Milletler PYD'yi Cenevre masasına dahil etme planları yapıyor

Batı, Türk Ordusunun hendeğe gömdüğü PKK'yı Cenevre'de Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu masanın tarafı yaptırmak için harekete geçti. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD'yi Cenevre görüşmelerine dahil etme hazırlığı yaptığı öğrenildi.

Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de yapılan görüşmelere IŞİD ve El Nusra gibi örgütler dahil edilmemişti. Başta Amerika olmak üzere bir çok batılı devlet PYD'nin de Cenevre görüşmelerine katılmasını istemişti.

Ancak Ankara, PYD'ye karşı açık tavır aldı. Örgütün PKK ile bağlantısını kanıtlayan belgeler ilgili devletlere gönderildi. PYD'nin görüşmelere katılması durumunda Riyad grubunun masaya oturmayacağı belirtildi.

Türkiye’nin tavrı üzerine PKK’nın Suriye kolu PYD de Cenevre’ye dahil olamamıştı.

Ancak Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın PKK’nın Suriye kolu olan PYD ile temas kurma hazırlığında olduğu öğrenildi. Mistura beraberindeki bir heyetin, PYD yetkilileriyle yakın bir zamanda görüşme planladığıu belirtildi.

Ankara ise Mistura'nın PYD planına tepkili. Diplomasi kaynaklarına göre Türkiye PYD'nin Cenevre'ye davet edilmesini "kabul edilemez" buluyor.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # pyd # kabul edilemez