Davutoğlu: Neredeyse yalvardım

Koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kaldı, Türkiye 1 Kasım'da yeniden sandık başına gidecek. Seçimin yenilenmesi kararını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümeti kurması için AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirdi. Davutoğlu'nun ilk işi 5 gün içerisinde kabineyi oluşturmak. Davutoğlu, kabine için Meclis'teki milletvekillerine, parti gruplarından bağımsız olarak teklif götüreceğini yineledi

Davutoğlu: Neredeyse yalvardım

Koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kaldı, Türkiye 1 Kasım'da yeniden sandık başına gidecek. Seçimin yenilenmesi kararını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümeti kurması için AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirdi. Davutoğlu'nun ilk işi 5 gün içerisinde kabineyi oluşturmak. Davutoğlu, kabine için Meclis'teki milletvekillerine, parti gruplarından bağımsız olarak teklif götüreceğini yineledi.

Koalisyon görüşmelerinde 45 günlük süre doldu, Cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi kararını açıkladı. Hızla Resmi Gazete'de yayımlanan kararın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu geçici hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Hükümetin kurulamaması üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. 4 saatlik zirvenin ardından seçimin yenilenmesi kararı Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu.

Açıklamada "Cumhurbaşkanı Cumhuriyeti Anayasası’nın 114'üncü ve 116'ncı maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir" denildi.

Kararın ardından AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Erdoğan ile görüştü. Erdoğan Davutoğlu'na geçici Bakanlar Kurulu'nu kurma görevi verdi. Yetklendirme, yine Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamayla duyuruldu.

Seçim hükümetini kurma görevi alan Davutoğlu ilk açıklamasını da Başbakanlık'ta yaptı.

Davutoğlu, bakanlık için "bağımsız üye atayamam" dedi, milletvekillerine teklif götüreceğini yineledi. Başbakan kriterlerini de açıkladı.

Teklif götürülecek isimleri belirlediğini söyleyen Davutoğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın "Güneş Motel" benzetmesine yanıt verdi.

Davutoğlu'nun görevi almasıyla 5 günlük hükümet kurma süreci de başlamış oldu. Davutoğlu'nun ilk işi 26 kişilik Bakanlar Kurulu için isim belirlemek olacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarında zaten bağımsız isimler olduğu için geriye 23 bakanlık kalıyor. 23 bakanlıktan 11'ine AKP'den üye atanacak. Kalan 12 bakanlıktan 6'sı için CHP, 3'ü için MHP ve 3'ü için de HDP'li milletvekillerine teklif götürülecek. Teklif reddedilirse bakanlık müsteşarları bakanlık görevini yürütecek. Akil insanlar heyetinden bazı isimlerin de geçici bakan olarak görevlendirileceği belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

# Ahmet Davutoğlu