AKUT Başkanı Mahruki'den çarpıcı 'Soma' iddiası

Soma'daki maden faciasını değerlendiren AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Mahruki, "İlk bir saatte üst üste kritik hatalar yapılmasa 300 insanımızı kaybetmezdik" dedi. Mahruki, Ulusları Çalışma Örgütü'nün maden sözleşmesinin imzalanması gerektiğine dikkat çekti.

AKUT Başkanı Mahruki'den çarpıcı 'Soma' iddiası

Türkiye'nin arama kurtarma alanındaki yıldızlarından AKUT, Soma'daki arama kurtarma çalışmalarına 20 kişilik ekiple katıldı. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, faciayı değerlendirdi.

Habertürk'e konuşan Mahruki, "İlk bir saatte üst üste kritik hatalar yapılmasa 300 insanımızı kaybetmezdik" dedi.

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, "En büyük problem etkin çalışan acil durum yönetim sisteminin olmamasıydı. İşçisinden amirine herkesin böyle olağanüstü bir durum olduğunda hangi adımları atması gerektiğini bilmesi gerekir. Böyle bir prosedürden personelin haberdar olmadığı anlaşıldı" diye konuştu.

Mahruki, asıl sorunun Türkiye'de maden işletmeciliğinin uluslararası standartlara göre yapılmaması olduğunu söyledi. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun 176 numaralı sözleşmesininin imzalanması çağrısı yaptı.

"Maden emekçilerinin en üst seviyede güvenliğini sağlayan bu yönergeyi tüm gelişmiş ülkeler imzalıyor. Bu işletmeciye maliyet getirdiği için imzalamaktan kaçınıyorlar. Madencinin kıyafetinden tutun, maskesine ve çalışma şekline, havalandırma ve haberleşme standardına kadar her şeyin bir standardı var. İmzalansaydı bu faciayı yaşamayacaktık."

Mahruki, bu tip durumlarda Cumhurbaşkanı, Başbakan veya bakan ziyaretlerinin kurtarma çalışmalarını yavaşlattığına dikkat çekti.

ulusalkanal.com.tr

# soma # akut