Finike portakalında rekolte kaybı

Türkiye'nin portakal üretiminde önemli bir yere sahip Antalya'nın Finike ilçesinde verimde yarıdan fazla düşüş yaşandı. Mayıs ayındaki aşırı sıcaklar ile sonrasında dolu ve şiddetli yağış portakalı olumsuz etkiledi. Portakalın fiyatı geçtiğimiz yıllara göre iki kat artı ama üretici yine kazanamadı. Aradaki bu fark sürekli artan maliyetleri karşılamaya bile yetmedi.

Finike portakalında rekolte kaybı

Önce aşırı sıcaklar, ardından da dolu ve şiddetli yağışlar vurdu. Dünyaca ünlü Finike portakalında verim yarıdan fazla düştü. Bu kayıp kimi kesimlerde daha da yükseliyor.

Türkiye’nin portakal üretiminde önemli bir yere sahip Antalya’nın Finike ilçesinde, dünyanın en iyi portakalları yetiştiriliyor. Coğrafi işaretli Finike portakalında bu yıl rekoltede düşüş, fiyatta geçtiğimiz yıllara göre artış var.

Üretimin her aşaması için hem verilen emek artıyor hem de maliyet. Üretici üstüne bir de Akdeniz meyve sineği, kırmızı örümcek gibi birçok zararlıya karşı ürününü korumaya çalışıyor. Sağlıklı ürünü sofralara ulaştırabilmek için üreticiler türlü maliyetlerin altına giriyor. Destek var ancak girdilerin fiyatı sürekli yükseliyor.

Tat ve aromasıyla fark yaratan Finike portakalı, Türkiye’nin çeşitli illerine gönderilmesinin yanında yurt dışına ihraç da ediliyor. Bölgenin ata portakalı da bir o kadar rağbet görüyor.

# türkiye # yağış # finike # aroma