Fransa Rum kesiminde tatbikat yaptı

Fransa Hava Kuvvetleri, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde hava tatbikatı yaptı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye tarafından resmi olarak tanınmayan "Lefkoşa FIR" hattında yapılan tatbikatta hava sahaları ihlal edilmedi.

Fransa Doğu Akdeniz'deki varlığını Güney Kıbrıs Rum Kesimi yardımıyla sağlamlaştırdı. Rumlarla askeri işbirliğini genişleten ülke, bölgede hava tatbikatı yaptı.

Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmaları yürüten Fransız TOTAL Rumlar için bir güven kaynağı olurken, Fransa'ya ait deniz filosu da Mori Limanı'na kalıcı olarak demirledi.

Son olarak Fransız Hava Kuvvetleri, Lefkoşa FIR hattında tatbikat yaptı.

Bu çerçevede Baf ve Poli Hirsofu bölgelerinde helikopterler ve uçaklar uçuş yaptı. Tatbikat iki gün sürdü.

FIR hattı, bir ülkenin kullanılan en büyük hava sahası ve uçuş bilgi bölgesi anlamına geliyor. Fransız savaş uçaklarının tatbikat yaptığı Lefkoşa FIR hattı olarak nitelendirilen saha ise Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye tarafından resmi olarak tanınan bir saha değil.

Dr. Emete Gözügüzelli, FIR hattında gerçekleşen tatbikata henüz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden bir reaksiyon gelmediğini belirtti.

Gözügüzelli, "Fransız uçaklarının ada çevresinde uçuş yapacağı söylense de, tatbikatın Güney Kıbrıs Rum Kesimi hava sahası dışına çıkmadığını" ifade etti. Uluslararası hukuktan doğan haklardan dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahasına izinsiz hiçbir savaş uçağının giremeyeceğinin altını çizdi.

ulusal.com.tr

# fransa