Çin yol haritasını çiziyor

Çin Halk Cumhuriyeti, 2016 yılı yol haritasını çiziyor. Ekonomik, askeri ve siyasi hedeflerinin belirlendiği Ulusal Halk Kongresi toplandı. 14 Mart’a kadar sürecek Kongre’nin gündem, 13’üncü 5 yıllık kalkınma planı.

Çin yol haritasını çiziyor

Çin Halk Cumhuriyeti siyasi, askeri ve ekonomik hedeflerini belirliyor. Çin 2016’dan sonra dünyanın en büyüğü olmak için yola çıkıyor.

Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı ve Ulusal Halk Kongresi, başkent Pekin’de toplantı. Ekonomi ve güvenlik ağırlıklı konuların masaya yatırılacağı Kongre’nin, en önemli gündem maddesi 13’üncü 5 yıllık kalkınma planı.

Hedefler arasında Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılasını iki katına çıkarma, iç pazarda tüketimi artırma, büyüme hızını yüzde 6,5 düzeyinde tutma, 70 milyon kişiyi yoksulluktan kurtarma, savunmayı güçlendirme, bilim ve teknoloji alanında ilerleme sağlama ve yaşam koşullarını iyileştirme bulunuyor.

Kongre’de konuşan Çin Başbakanı Li Keqiang (Li Keykyang) , 2015 yılında reform ve dışa açılma ile sosyalizm modernleşme inşasında yeni başarılar kaydedildiğini söyledi. Li, sunduğu Hükümet Çalışma Raporu'nda, geçen yıl ekonominin makul aralıkta ilerleyerek yüzde 6,9 büyüdüğünü hatırlattı. Ülkesinin bu alanda dünyanın ilk sıralarında yer aldığına dikkat çekti

Başbakan Li ayrıca, ekonomide büyümenin ortanın üstü seviyede korunacağını, büyüme hızının en az yüzde 6,5 düzeyinde tutulacağını, 2020 yılına kadar yurtiçi gayri safi hasıla ve kişi başına düşen gelirin 2010 yılına kıyasla iki kat artacağını belirtti.

14 Mart’a kadar sürecek olan Kongre’de savunma bütçeleri de değerlendirildi. Kongre’de, 2016 savunma bütçesinin yüzde 7,6 artırılacağı duyuruldu.

ulusalkanal.com.tr