Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri paylaştı: Temmuz'da bütçe 45,8 milyar liralık açık verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bakanlığın verilerine göre; bütçe Temmuz ayında 45,8 milyar lira açık verdi. Ekonomistlere göre, salgın döneminde bütçe açığı vermek normal karşılansa da Temmuz verileri beklenenin üzerinde.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri paylaştı: Temmuz'da bütçe 45,8 milyar liralık açık verdi

Temmuz ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 141,1 milyar TL, bütçe gelirleri ise 95,3 milyar lira oldu. Böylece bütçe açığı da 45,8 milyar lira olarak gerçekleşti. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 117,4 milyar TL ve faiz dışı açık ise 22,2 milyar TL oldu.

Ekonomistlere göre, salgının etkisinin hala hissedildiği bu dönemde bütçe açığı vermek normal karşılanıyor. Fakat Temmuz ayına ilişkin rakamlar beklenenin çok üzerinde.

Ocak-temmuz döneminde bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34 yüksellerek 726 milyar 96 milyon liraya ulaştı. Bütçe giderleri yüzde 18,1 artarak 804 milyar 440 milyon liraya çıktı. Böylece merkezi yönetim bütçesi temmuzda 45 milyar 804 milyon lira, ocak-temmuz döneminde ise 78 milyar 344 milyon lira açık verdi.

Ekonomist Hakan Özerol, bütçe açığının bir kısmının devletin kontrolünde olmadığını söyledi.

# faiz # ekonomi # maliye # gider # bütçe # hazine # bütçe giderleri