"Üçüncü taraf şart"

PKK'nın "Amerika açılım sürecine gözlemci olsun" çağrısına HDP'den destek geldi. HDP'li Sebahat Tuncel, askıya alınmış açılımı canlandırmak için gözlemci tarafın şart olduğunu söyledi.

"Üçüncü taraf şart"

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, askıya alınmış sürecin canlandırılmasını, bunun için de üçüncü bir gözün şart olduğunu söyledi.

Taraf gazetesine konuşan Tuncel'e KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık'ın "Amerika açılım müzakerelerinde gözlemci taraf olsun" çağrısı soruldu. Amerika'nın Türkiye'nin en yakın müttefiki olduğunu hatırlatan Tuncel, "Kiminle barışacaksınız, kendi kendinize mi?" diye sordu.

"Şu an askıya alınmış olarak görülen süreci yeniden canlandırmak için farklı bir gözlemci ya da mekanizmanın olması şart. Son dönemlerde aralarında sorun varmış gibi gözükse de Türkiye bir NATO ülkesi ve ABD de onun en yakın müttefiki. Fakat AKP diyor ki "Gözlemci de görüşmeci de taraf da ben olayım". Ben de soruyorum: Kiminle barışacaksınız? Kendi kendinize mi?"

"Sürecin sıkıntılı da olsa devam edeceğini düşünüyorum" diyen Tuncel, açılımın nihai hedefini de açıkladı.

"Süreç Öcalan tarafından başlatıldı. Öcalan'ın savunmalarına baktığımızda, (...) Demokrtaik Özerk Kürdistan tezinin sadece Türkiye açısından değil, Suriye, Irak ve tüm Ortadoğu için gerekli olduğunu belirtiyor. "

Tuncel, Ayn el Arab'ın açılımdaki yerini de anlattı.

"Kobani (Ayn el Arab) düşseydi çözüm süreci bitebilirdi. Kobani'nin (Ayn el Arab'ın) geleceği Ortadoğu'daki düzeni değiştirmesi açısından da önemli. Türkiye artık sınır komşularının Kürtler olduğunu anlamak zorunda."

"Kamuoyuna açıklanmış bir yol haritası olmasa da neler yapılacağına dair bir plan var ortada" diyen Tuncel, AKP'nin 2015 seçimlerini kazanmak için elinde kalan tek kozun açılım olduğunu savundu.

ulusalkanal.com.tr

# pkk # hdp # ayn el arap # Kobanê