Selvi: Referandumdan sonra çifte sandığın önümüze gelme ihtimalini var

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, 16 Nisan'daki referandum sonrası erken seçim ihtimalini yazdı. Selvi, " Evet çıkarsa 6 ay içinde uyum yasaları çıkarılacak. 2019 mutlak bir tarih değil. Madem ülkenin bu kadar acil bir değişikliğe ihtiyacı vardı, o zaman seçimlere gidip bir an önce yeni sisteme geçelim denilebilecek. Ya da 2019’a kadar beklenecek. Burada çıkacak olan sonuç belirleyici olacak" dedi.

Selvi: Referandumdan sonra çifte sandığın önümüze gelme ihtimalini var

Hürriyet gazetesi yazarı Selvi, "Referandumdan sonra çifte sandığın önümüze gelme ihtimalini yabana atmamak lazım. Hatta güçlü bir ihtimal olarak bir kenara yazmakta fayda var" dedi.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

Tabii daha 16 Nisan sandığı açılacak. Çıkacak evet ya da hayır oylarının oranı siyasetin bundan sonraki yol haritasını belirleyecek.

Başkanlık sisteminin ülke açısından acil bir ihtiyaç olduğu teziyle referanduma gidiyoruz. Ama madem o kadar acil bir ihtiyaçtı, neden 2019 yılı beklenecek sorusu geçerliliğini koruyor. Anayasa değişikliğini hazırlayan danışman bir grupla yaptığımız görüşmede bu konu gündeme geldi. 2019 tarihinin Meclis’in süresiyle ilgili teknik bir ifade olduğu söylendi. Evet çıkarsa 6 ay içinde uyum yasaları çıkarılacak. 2019 mutlak bir tarih değil. Madem ülkenin bu kadar acil bir değişikliğe ihtiyacı vardı, o zaman seçimlere gidip bir an önce yeni sisteme geçelim denilebilecek. Ya da 2019’a kadar beklenecek. Burada çıkacak olan sonuç belirleyici olacak. 16 Nisan önemli ama 17 Nisan da bir o kadar önemli gelişmelere sahne olabilir. Referandumdan sonra çifte sandığın önümüze gelme ihtimalini yabana atmamak lazım. Hatta güçlü bir ihtimal olarak bir kenara yazmakta fayda var.

Anayasa değişikliğinin mutfağında yer alan isimlerle sohbetimizden söz ettim ama sadece yukarıdaki bir cümleyi konuşmadık elbette ki. Birçok soruya yanıt aradık. Tek adamlık, başkan yardımcılarının belirlenmesi, denge ve denetleme konularındaki kaygıların ‘uyum yasaları’ ile giderileceğini söylediler. Ayrıntılara girince perde arkasına ilişkin bilgiler de ortaya çıktı.

ulusalkanal.com.tr

# referandum # hürriyet # Abdülkadir Selvi # 16 nisan