Türkiye'nin muz ambarı Alanya

Antalya'nın Alanya ilçesinde açık alanda ve örtü altında muz üretimi yapılıyor. İlçe hızla artan üretim hacmiyle ülkemizin muz ambarına dönüştü. Muz üreticisi, "yerlisi varken ithal muza gerek yok" diyor. Muz ihtiyacının tamamını karşılayabileceklerini belirten üreticiler, ithal muza uygulanan verginin sürdürülmesini ve girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyor.

Türkiye'nin muz ambarı Alanya

Muz bir zamanların ulaşılması zor, lüks meyvesiydi. Şimdilerde hem yurda hem de yurt dışına yetiyor.

Türkiye'de muz üretiminin yüzde 97,8'i Antalya ve Mersin'de yapılıyor. İlk başladığı yer olan Alanya, hızla artan üretim alanı ile ülkemizin muz ambarına dönüştü. İlçede, elverişli iklim dokusuyla hem açık alanda hem de örtü altında muz üretimi yapılıyor.

Bu tropik meyvenin üretimi bölgede giderek yaygınlaşıyor. Bu durum akıllara 'değer kaybeder mi?' sorusunu getiriyor. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, talebin üretimden daha çok olduğuna dikkati çekti.

Muz üreticisi yükselen girdi maliyeti tehdidine rağmen üretimini artırarak sürdürmek için canla başla çalışıyor.

İlçede ilk muz üretimini yapan Kerim Şahin'in torunu Şevki Şahin, üretimi sürdürüyor. Şahin, "Yerlisi varken ithal muza gerek" yok diyor.

Muz üreticisi, tadı, aroması ve rekoltesi ile fark yaratan ürünüyle ülkeye daha fazla değer katmak istiyor. Bunun için de talepleri var. Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, o talepleri dile getirdi.

# türkiye # alanya # ziraat