ABD'den S-400 açıklaması

Amerika'nın yeni nesil savaş uçağı F 35'leri teslim etmeme tehdidi ile ilgili karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya'dan S 400 alımından geri adım atmayan Türkiye, Amerika'nın F 35'leri vermemesi durumunda ihtiyacın başka ülkeden karşılanacağını söyledi. Amerika ise S 400 sistemlerinin, F 35'lerden uzak durmasını istediklerini söyleyerek Türkiye'yi üstü kapalı tehdit etti

Türkiye ile ABD arasında yaşanan krizlerden biri de yeni nesil savaş uçağı F 35 anlaşmazlığı.

Yeni nesil uçakların üretim projesinde Türkiye dahil 9 ülke ortak. Ancak buna rağmen ABD, proje kapsamında üretilen F 35'leri Türkiye'ye vermemekle tehdit ediyor. Nedeni ise Rusya'dan alınan S 400 hava savunma sistemleri. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na göre endişe edecek bir durum yok.

Türkiye'yi F 35 programından çıkarmakla tehdit eden Amerika'ya karşı alternatiflerin olduğuna işaret etti Çavuşoğlu. "F-35 verilememesi durumunda ihtiyacımızı başka yerden karşılarız" dedi.

Bu açıklamaların arkasından Amerika'dan bu kez S 400 ve F 35 açıklaması geldi.

ABD Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Heather Wilson, Türkiye'nin S 400 almasının, NATO ittifakı açısından herhangi bir sorun teşkil etmediğini ifade etti. Sözlerinin devamında ise yeni nesil savaş uçağını, S 400'lerden uzak tutmak istediklerini açıkladı.

Wilson "Her zaman müttefiklerimizin NATO ile ortak çalışacak ve tehdit teşkil etmeyecek ekipman almasını istiyoruz" dedi, bazen sorunun ihracat sınırlamalarından dolayı ekipman satamayan Amerika'dan kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'nin F 35 ortağı da olduğunu hatırlatan Wilson, uçakların S 400'lere yakın tutulmasını istemediklerini belirtti "Türkiye ile görüşmeler devam ediyor. Uçakları teslim almadan bu sorunun çözüleceği konusunda umutluyum" dedi.

ulusal.com.tr

# abd # s400