Ege Denizi'nde marul tehdidi

Marmara Denizi müsilaj Ege Denizi ise marul tehdidi altında. Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, salya ve marul patlamalarını toprak gübre ilişkisi ile anlattı, “Bir tarlaya fazla gübre verirseniz o tarlayı yakarsınız, biz de denizlere fazla ve kontrolsüz gübre atmaya başladık” dedi. Profesör Yaşar, önlem alınmadığı takdirde Ege kıyılarının da marul tarlasına dönüşeceğini belirtti.

Ege Denizi'nde marul tehdidi

Haber-Kamera: Ufuk Akkaya

Türkiye MarmaraDenizi’ndeki müsilaja yani deniz salyalarına odaklandı. Ancak Ege Denizi de tehdit altında. Ege Denizi'nde artık sıklıkla deniz marulları görülmeye başladı.

2, 3 yıl aralıklarla Ege Denizi'nde görülen deniz marulları artık her 6 ayda bir kıyılarda ortaya çıkıyor. Balıkesir Edremit’ten Muğla Fethiye’ye kadar deniz marulları görmek mümkün. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Prof. Dr. Doğan Yaşar, denizlerdeki plankton patlamalarının nedenlerini sıraladı.

Marmara Denizi artık komada ve alarm veriyor. Şimdi ise Ege Denizi’nde de ciddi tehlikeler var. Eğer önlemler alınmaz ise Ege Denizi de komaya girebilir.

Salya ve marul gibi tehditlerin çözümü fabrika, termik santral ve yerleşim alanlarının kontrol edilmesi, atıkların arıtılarak denize deşarj edilmesi, tarım alanlarındaki erozyonun önlenmesinden geçiyor.

# ege # Deniz # ege denizi # marmara # tarla # kirlilik # alarm # Gübre # toprak # yosun # deniz marulu