'Böylesi 12 Eylül'de bile görülmedi'

DHKP-C yönelik olduğu iddia edilen operasyondan gözaltına alınıp tutuklanan Yurt Gazetesi Muhabiri Sami Menteş 9 ay sonra bugün hakim karşısına çıktı. Dünyanın en genç tutuklu gazetecisi unvanını taşıyan Menteş’in babası Babür Menteş oğlunun tutukluluğunu ulusalkanal.com.tr’ye değerlendirdi.

'Böylesi 12 Eylül'de bile görülmedi'

Gökhan Çelik

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi’ne (DHKP-C) yönelik 18 Ocak günü yapılan operasyondan gözaltına alınarak tutuklanan Sami Menteş 262 gün sonra hakim karşısına çıktı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülmeye başlayan dava öncesinde, dünyanın en genç tutuklu gazetecisi Sami Menteş’in babası Babür Menteş ile görüştük. Babür Menteş tutuklama ile ilgili,”Ben bu davalardan pek bir şey bekleyemiyorum. Tüm bunlar birer ileri demokrasi getirileridir. İleri demokrasilerden olumlu bir şey beklenemez. Böylesi bir baskı 12 Eylül döneminde bile görülmedi. Ben 12 Eylül işkence sonucunda ciddi hasarlar görmüş biri olarak söylüyorum. Bugün ki baskı artık dozunu iyice artırmıştır. Örneğin 12 Eylül döneminde ben cezaevine girdiğimde 4 ay sonra hakim karşısına çıkarılarak tahliye edildim. Ancak gelin görün ki benim oğlum 9 ay sonra ancak hakim karşısına çıkabildi” dedi.

Babür Menteş konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizden korkuyorlar"

Zaten bizden de çok korkuyorlar. Ki korkmakta çok haklılar. Çünkü bizler Sami Menteş’leri yetiştiriyoruz. Şimdi bu 1 yıl içinde millet uyandı diyorlar. Ancak böyle bir gerçeklik yok. Millet henüz uyanmadı. Bunlar hem ABD’ye karşıyız diyorlar hem de ABD’nin peşinden gidiyorlar. Şimdi söyleyin bu nasıl bir uyanıştır.

Bizler sonucu ne olursa olsun yılmayacağız. Çünkü biz yılmadıkça çocuklarımızda yılmayacak. Özgürlüğün takipçisi olacağız. Her ne kadar Türkiye’de basın özgürlüğü olmasa da bizler bu sürecin takipçisi olacağız. Birileri çocuklarımız içeriye atarak bizleri yıldıracaklarını sanıyorlar. Ancak şunu söyleyebilirim ki bu sivil faşizm bizleri yıldıramayacak.

Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı’nda 23. Ağır Ceza Mahkemesine duruşmayı izlemeye gelen CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise Ulusal Kanal’a özel, ”Bizler Tutuklu gazetecilerin ve bu cezaevleri koşullarının takipçisiyiz. Umarım bugün Sami Menteş bugün özgürlüğüne kavuşur” açıklamasında bulundu.

"Sami'yi almaya geldik"

Duruşma öncesinde İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Sami Menteş’in gazeteci arkadaşları ise, “Bugün buraya Sami Menteş’i almaya geldik. Çünkü Sami dünyanın en genç tutuklu gazetecisidir. 21 Ocak’ta 22 yaşında girdiği gün, doğum gününde tutuklandı. Türkiye’nin alnındaki bu karanın temizlenmesini istiyoruz. 22 yaşındaki bir meslektaşlarımızın yaşamının en güzel zamanlarını bir hücrede çürüttünüz. Daha fazlasına izin vermeyelim, bugün buraya Sami’yi almaya geldi, almadan gitmeyelim” denildi

23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada bugün savunmalara geçildi. Yarın da savunmaların devam edeceği bildirildi.

ulusalkanal.com.tr

# Melda Onur # Gökhan Çelik # Sami Menteş