Kadınlardan Türel'e plaj tepkisi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel kentin Kemer çıkışındaki Sarısu'ya 'kadınlar plajı' açacağını duyurdu, tepkilerde ardı ardına geldi. Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi ve Derneği üyesi kadınlar özel plajı uygulamasını 'ayrımcılık' olarak niteledi, Başkan Türel'i bu yanlışlıktan dönmeye çağırdı.

Kadınlardan Türel'e plaj tepkisi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel kentin Kemer çıkışındaki Sarısu'ya 'kadınlar plajı' açacağını duyurdu, tepkilerde ardı ardına geldi. Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi ve Derneği üyesi kadınlar özel plajı uygulamasını 'ayrımcılık' olarak niteledi, Başkan Türel'i bu yanlışlıktan dönmeye çağırdı. Pozitif ayrımcılık yaptığını belirten Türel'e kadınlar karşı çıktı, neleri yapması gerektiğini de belirtti. Aksi takdirde Başkan Türel'i 'kadına yönelik ayrımcılılığı kurumsallaştıran Başkan' olarak tarihe geçeceği konusunda uyardılar.

Türel, Muhafazakar Anlayış ve Kavrayışını Kente Yerleştirmeye Başladı Bile

Kadınlar adına açıklama Derneğin Avukatı Serpil Yalçın Elban'dan geldi. Dernek binasında üye kadınlarla birlikte açıklama yapan Elban, Başkan Menderes Türel'in muhafazakar anlayış ve kavrayışını yavaş yavaş kente ve kent sakinleri üzerine yerleştirmeye başladığını söyledi. Türel'in pozitif ayrımcılık açıklamasını da kabul etmediklerini kaydeden Elban, "Antalya'nın uçsuz bucaksız plajlarında eşitler arasındaki eşitliği kadınlar aleyhine bozmaktadır. Sorarız kendisine, yaşamın birçok alanında kadınların elinden alınmış haklarına bir tane daha mı eklemek istemektedir?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Uygulama Eşitler Arasındaki Eşitliği Kadınlar Aleyhine Bozan Ayrımcılıktır

Uygulamayı 'eşitler arasındaki eşitliği kadınlar aleyhine bozan ayrımcılık' olarak niteleyen Elban şunları kaydetti: "Kadını kent, iş ve kültürel yaşamdan, plajlardan sürerek, kadınları dar alanlara hapsetmeyi düşünen, düşleyen Türel, pozitif ayrımcılık yapmayı amaçladığını ifade etmeye çalışsa da o da biz de biliyoruz ki bu yaptığı açık bir ayrımcılıktır. Daha dün koltuğuna oturur oturmaz Türel'in yaptığı ilk iş 561 belediye işçisini işten çıkarmak oldu. Bunların çoğu kadındı. Evli, dul ya da bekar, çocuklu ya da çocuksuz hepsi geçim derdinde olan kadınlar. Türel o zaman kadınları hiç düşünmedi."

Kadınlardan Türel'e Ayrımcılığı Kurumsallaştıran Bir Başkan Olarak Tarihe Geçme Uyarısı

Kadınlara pozitif ayrımcılık adına yapılacak çok iş olduğunu belirten Elban, bunların yerine kadına yönelik ayrımcılığı sürdürdüğü takdirde, Türel'e bu ayrımcılığı kurumsallaştıran bir Başkan olarak tarihe geçeceği uyarısında bulundu. Elban: "Kadınlara pozitif ayrımcılık yapma niyetindeyse Türel, iş kent yaşamında, sağlıkta, eğitimde, kültürel alanda kısaca hayatın her alanında yapması gereken çok iş vardır. Yapmadığı takdirde kadınları kent yaşamından, sosyal ve kültürel yaşamından plajlarından sürecek ve Antalya kentinde kadına yönelik ayrımcılılığı kurumsallaştıran bir Başkan olarak tarihe geçecektir." ifadelerini kullandı.

Her Türlü Mücadeleye Hazırız

Türel'i aldığı yanlış karardan dönmeye çağıran Elban, kadına yönelik ayrımcılığa ve bu ve buna benzer girişimlere karşı her türlü eylemsel ve hukuksal mücadelede bulunacaklarını kaydetti.

Kadınlar açıklamanın ardından "Her Yerde Kadın Cinayeti. Meclis Olağanüstü Toplansın!" yazılı pankartlarını binalarından aşağı sallandırdı.

Haber: Devrim Dönmez Koçak - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

# protesto # AKP # tepki # Kemer # plaj # menderes türel # sarısu